Festival autorskog filma: "Hrabri Balkan"

Festival autorskog filma: "Hrabri Balkan"

Autor: | 29/11/2015

0

 

"Sizif K.", film Filipa Gajića

Kratkim igranim ostvarenjima koja su prikazivana na velikim svetskim festivalima - "Abdul i Hamza" našeg reditelja Marka Grbe, i "Beladona" hrvatske rediteljke Dubravke Turić, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj započeo je novi program 21. Festivala autorskog filma "Hrabri Balkan".

Značaj ovog programa, kako su na konferenciji za novinare istakli Srdan Golubović, predsednik saveta FAF, Maša Seničić i Stefan Ivančić, selektori, polazi od činjenice da su kinematografije zemalja koje pripadaju balkanskom regionu nekada bile vodeće po broju najznačajnijih svetskih filmskih nagrada, uključujući i Oskar, a da se danas ta pozicija polako menja u korist kinematografija latinoameričkih država.

- Mi smo nekada živeli u zemlji koja je bila dominantna na prostoru Balkana kada je kinematografija u pitanju, ali i širi aspekt kulture, a danas, nažalost, nije tako. Sada su turska, grčka i rumunska kinematografija daleko ispred srpske, što je još jedan razlog zašto je novi program "Hrabri Balkan" važan za nas. On je zamišljen kao prostor slobode autorskog izraza, posebnosti i mašte, jer ova selekcija istražuje i otkriva drugačije, originalne, radikalne, hrabre, beskompromisne, angažovane, intimne i autentične autorske svetove. "Hrabri Balkan" ima nameru da osluškuje i prepoznaje nove autorske glasove i tokove balkanskih kinematografija - rekao je Golubović, ističući da u svom konceptu ovaj program sadrži sve forme - od dugometražnog igranog i dugometražnog dokumentarnog filma, do kratkog igranog i dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

PROGRAM I PREMIJERE

Među 20 ostvarenja "Hrabrog Balkana" premijerno ćemo videti i dokumentarac o Branku Ćopiću "Mala moja iz Bosanske Krupe" Puriše Đorđevića, "Drugu utakmicu" rumunskog reditelja Korneliua Porumboiua, "Utorak" turskog reditelja Zija Demirela, grčku "Vašingtoniju" Konstantina Kotzamanija, "Jedan dan u Sarajevu" bosanske rediteljke Jasmile Žbanić, "Dvorišta" reditelja iz Crne Gore Ivana Salatića...

U "srpskoj ekipi" ovog programa pored dokumentarca o Ćopiću našli su se i filmovi "Sizif K." Filipa Gajića, "Sve je više stvari koje dolaze" Jelene Gavrilović, "Prah" Maje Miloš...

Komentari (0)

Loading
, Foto:promo hellomagazin
Tagovi: kultura

Pročitajte još

Najnovije vesti