Milica Dabović: Nakon završetka košarkaške karijere posvetiću se krosfitu

Milica Dabović: Nakon završetka košarkaške karijere posvetiću se krosfitu

Autor: | 27/12/2015

0

Kapiten naše košarkaške reprezentacije Milica Dabović pre dve godine prvi put je čula za sportsku disciplinu krosfit, koja joj se dopala već na prvi pogled. Posle opsežnog istraživanja o novoj vrsti vežbanja i prvih časova, poznata sportistkinja sve je sigurnija da će taj sport biti njen izbor po završetku profesionalne karijere.

Krosfit je mlada disciplina osnovana 2000. godine u Americi, a na treninzima visokog intenziteta objedinjeni su mnogi elementi iz sportova snage, gimnastike, vežbi sa opterećenjem, kondicionih vežbi, što svaki trening čini zanimljivim, ali i delotvornim. Treninzi su isti za sve, ali se opterećenja prilagođavaju svakom pojedinačno. Milica je nedavno u Beogradu trenirala krosfit u Sportskom centru "Sinergija".

- Za sada sam posvećena košarci i ne planiram da se ozbiljnije bavim krosfitom“ sve dok se ne okonča moja profesionalna karijera. Smatram da je nemoguće trenirati dva sporta u isto vreme i nikada nisam to ni pokušavala mada volim da, povremeno, isprobam svoje mogućnosti u određenoj disciplini. Kada tokom leta imam pauze u košarci, kondiciju obično održavam plivanjem koje mi jako dobro ide i smatram da bih bila uspešna i da sam se odlučila za taj sport, a isprobala sam svoje mogućnosti i u krosfitu i tai boksu - iskrena je Milica.

- Prvi put sam saznala za krosfit pre dve godine sasvim slučajno na društvenih mreža. Odmah me je zaintrigirao naziv sporta jer u sebi sadrži reč "fit", a ja spadam u ljude koji vole da su uvek fit i vodim računa o tome. Pošto sam napravila pravo malo istraživanje o tom sportu, još više sam se zainteresovala. Dopada mi se što se trenira potpuno drugačije nego u teretani. Sve vežbe su vrlo dinamične i drugačije od svega što sam do sada imala priliku da vidim, a ja volim da isprobam nove stvari.

Atraktivna sportistkinja posebno je oduševljena ovim sportom zbog toga što se mnogi treninzi rade napolju, što odgovara njenom avanturističkom karakteru.

- Na svom prvom treningu radila sam samo vežbe koje su namenjene treninzima u hali, ali mi je i to bilo više nego zanimljivo. Međutim, jako mi se dopada što se često trenira napolju, u prirodi, što me posebno inspiriše. Trenira se jednom dnevno, a posebno mi se sviđa što je svaki trening drugačiji i što se uvek radi nešto novo - tvrdi Milica.

- Osim na treninzima, insistira se i na zdravom načinu života i kvalitetnoj ishrani, čemu sam takođe vrlo posvećena. Moj moto je da izgledaš onako kako se hraniš, tako da sam veoma stroga po tom pitanju. Ne pijem gazirana, ni alkoholna pića, a jedem isključivo zdrave namirnice, pre svega mnogo povrća i proteina.

Košarkašica koja je trenutno na pauzu zbog povrede malog prsta na ruci na teren će se vratiti u januaru, kada će je, osim mnogobrojnih izazova u klubu "Lion", sačekati i odlazak na Olimpijske igre sa reprezentacijom, zbog čega je posebno uzbuđena. Iako planira da se košarkom bavi još nekoliko godina, ne razmišlja o tome šta će raditi po okončanju profesionalne karijere.

- Nemam velike planove, jer sam osoba koja uživa u trenutku. Za sada sam sigurna da ću trenirati krosfit i nadam se da ću biti uspešna u tome i da ću odlaziti i na takmičenja. Osećam da je to jedini sport koji bi mogao da mi zameni košarku - kaže Milica, koja bi volela da svoje iskustvo prenese na mlađe generacije.

- Košarku sigurno neću trenirati kada završim karijeru jer ću je do tada igrati već trideset godina, tako da bi bilo previše da nastavim da se bavim tim sportom. Međutim, jako bih volela da svoje znanje prenesem na mlađe generacije i da organizujem dečje kampove. Tamo ne bih radila klasične treninge sa mališanima već želim da im prenosim i mnoga druga znanja - kako se odrasta, kako se postaje dobar čovek ili kako bi trebalo da razmišljaš da bi ostvarivao najbolje sportske rezultate. Poslednjih godina postala sam idol mnogim devojčicama koje mi svakodnevno pišu i traže savete ili mi šalju poklone. Zato bi moj kamp bio mesto gde bih mogla da odgovorim na sva njihova pitanja.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Hello!
Tagovi: Milica Dabović