Ne zanemarujte znake koje vam nokti šalju o vašem zdravlju

Ne zanemarujte znake koje vam nokti šalju o vašem zdravlju

Autor: | 03/02/2014

0

Svejedno da li volite ili ne da mažete lak za nokte, morate voditi računa o svojim noktima. Da, većina nas voli dobar crveni lak koji čini naše nokte i ruke prelepim, ali čim skinete lak i vidite neku promenu, to znači da vaši nokti  žele nešto da vam kažu. Ako vam se nokti stalno ljušte, to može biti pokazatelj lošeg varenja. Ako su vam nokti dosta žuti, to može biti znak gljivica. Bez obzira na to kako negujete svoje nokte, morate da znate da pročitate znake koje vam oni šalju. Evo nekih od njih.

1) VAŠI NOKTI SE LJUŠTE

Ako ste primetili da vam se nokti ljušte, to može da znači da vam organizam slabije apsorbuje minerale. Ovo može biti prouzrokovano time što možda ne sažvaćete dobro hranu, a takođe može da znači da imate malu količinu kiseline u stomaku i da vam organizam ne vari dobro hranu.

2) VAŠI NOKTI SU TVRDI KAO KAMEN

Ako su vam nokti previše tvrdi, jaki i ne lome se, to može biti znak da su vam nokti u dobrom stanju. Nastavite sa zdravom ishranom, vežbanjem i negom noktiju koju ste do sada primenjivali.

3) PRIMEĆUJETE BELE TAČKICE PO NOKTIMA

Iako mnogi ljudi misle da su bele tačkice znak nedostatka kalcijuma, to može biti i mala površina gljivica na noktima ili rezultat nekog udarca koji je nokat pretrpeo.  Ako vas nokat boli, potražite pomoć lekara za lečenje gljivica. A, ako vas ne boli i deluje vam kao da je rezultat nekog slučajnog udarca o nokat, onda morate da sačekate da bela tačka prosto preraste nokat, pa da je isečete.

4) VAŠI NOKTI SU LOMLJIVI

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vam se nokti lome, a oni mogu biti beznačajni i opasni. Vaši nokti mogu da se lome jer su predugo izloženi vodi, sapunu ili deterdžentu, a može da bude u pitanju i nešto opasnije, kao što su endokrini poremećaji ili loša ishrana.  Ključna stvar kod određivanja problema zbog kog vam se nokti lome je da obratite pažnju na promene u boji ili debljini vaših noktiju. Ako primetite promenu u izgledu noktiju i ako se problem nastavi i kad prestanete da perete sudove na ruke, potražite pomoć lekara.

5) VAŠI NOKTI SU ŽUTI

Pored pušenja, vaši nokti mogu da postanu žuti i zbog drugih stvari. Prvo, to može biti gljivična infekcija noktiju, koja se može izlečiti anti-fungalnim lekovima koje će vam doktor prepisati. Ako nije to u pitanju, vaši nokti bi mogli da postaju žuti jer ih prečesto lakirate, a ne koristite bazu. Dajte noktima da dišu tri dana nedeljno bez laka za nokte i radite tako na svakih par nedelja, i redovno mažite bazu pre nanošenja laka u boji.

6) VAŠE ZANOKTICE SU SUVE

Ovo može biti očigledno, ali suve zanoktice ukazuju na to da slabo hidrirate organizam. Posebno ako često perete sudove i još ako je napolju jako hladno, morate da koristite ulje za zanoktice bar jednom dnevno da biste održavali svoje ruke urednim. Takođe, možete da umasirate kremu za ruke u zanoktice, ako vam je ulje previše masno.

7) VAŠI NOKTI SE LISTAJU 

Ako vam se nokti odvajaju, to može biti zbog povrede, infekcije, reakcije na lek, tiroidnog oboljenja ili psorijaze. Čim se stvori prostor između nokta i jastučeta, taj prostor može da se inficira. U većini slučajeva, nokti će se ponovo vratiti na svoje mesto, ali ako mislite da imate ozbiljno oboljenje, obratite se doktoru za pomoć.

8) PRIMEĆUJETE TAMNE VERTIKALNE LINIJE U BOJI

Tamne mrlje ispod noktiju mogu da budu benigni mladeži ispod nokatne ploče, a pojedinačne linije u boji mogu da budu pokazatelj melanoma. Ako primetite ovako nešto, odmah posetite dermatologa.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti