Meril Strip: U šou-biznisu je starosna diskriminacija veoma izražena

Meril Strip: U šou-biznisu je starosna diskriminacija veoma izražena

Autor: | 27/02/2014

0

Meril Strip bila bi nominovana za Oskara čak i ako bi samo pročitala telefonski imenik, našalila se pre nekoliko nedelja američka voditeljka Elen Dedženeris kada je čula da će se slavna glumica osamnaesti put naći u najužem izboru za prestižnu filmsku nagradu. Nije pogrešila. Da bi gledaoce svoje emisije uverila u to, Elen joj je dala tri scenarija koje je trebalo da pročita na različite načine. Prvi je bio recept za kolače, koji je odglumila više nego zavodljivo, potom je simulirala porođaj dok je čitala izveštaj o saobraćaju, a ovacije je izazvala imitacijom nezainteresovane tinejdžerke. Svojim fantastičnim glumačkim umećem Meril je prisutne nasmejala do suza, a oduševljenu voditeljku naterala da kaže:
- Ovako se dobija Oskar!
Neprikosnoveni holivudski matrijarh zaista se sa lakoćom kreće među svim mogućim žanrovima koji postoje u sedmoj umetnosti, i poslednjih decenija nema joj ravne na svetu. Ona je, nesumnjivo, najveća glumica današnjice i jedna od najboljih koja je ikad stala pred kamere. Gledano iz ugla "za sva vremena", bolja od nje samo je Ketrin Hepbern, koja je osvojila četiri "Oskara", dok Meril ima tri, za sada. U njenom slučaju sasvim je realno očekivati da će pre ili kasnije ponovo nadmašiti sebe.
Pripremajući se za aktuelnu ulogu u filmu "Avgust", morala je bukvalno da se opija, ali i da propuši. Svojevremeno je zbog "Sofijinog izbora" naučila poljski, samo da bi što bolje govorila engleski sa slovenskim akcentom. Zbog mjuzikla "Mama mia" uzimala je časove pevanja, a mesecima se vredno pripremala i za Margaret Tačer, koja joj je pre dve godine donela trećeg "zlatnog dečka".
- Ne plašim se nijedne uloge. Zbog "čelične lejdi" insistirala sam na šminki koja me je činila mnogo starijom, jer sam smatrala da nije bilo dovoljno samo pričati savršenim britanskim akcentom. Jedna od nekad najmoćnijih žena sveta bila mi je veliki izazov, između ostalog i zbog toga što potičem iz Nju Džersija, u kome sam tokom cele mladosti morala da se dokazujem kako bi me prihvatili u prilično čudnom okruženju. Iskustvo iz vremena kada sam kao jedna od šezdeset devojaka, među šest hiljada muških studenata, pohađala koledž, pomoglo mi je da shvatim Tačerkin status autsajdera u politici, koja je pre nje bila rezervisana isključivo za muškarce. Ona je među prvima postavila pitanje ko je u stvari jači pol - objašnjava Meril, kojoj na holivudsku crtu po broju maestralnih uloga može da izađe samo neprikosnoveni Džek Nikolson.
I dok karijere većine njenih kolega s godinama završe u slepim ulicama, pa su mnogi od njih, bez obzira na to koliko sjajni bili, ulaskom u pedesete osuđeni uglavnom na epizodne uloge, Meril potvrđuje da postoje izuzeci od pravila.
- Nije lako opstati u šou-biznisu, gde je starosna diskriminacija veoma izražena. Imam šezdeset četiri godine i četvoro dece, lepu karijeru i divan porodični život, ali za razliku od mnogih mlađih koleginica mogu da se pohvalim da za mene još ima dobrih poslovnih ponuda - šali se Meril.
Dvadeset šest nominacija za "Zlatni globus" i osam osvojenih nagrada, što je takođe rekord, tek su deo priznanja koje je do sada osvojila, a ujedno je i najmlađa glumica u istoriji koja je dobila priznanje za životno delo od Američke filmske akademije. Međutim, nedavno je priznala da bi neke stvari drugačije uradila kada bi mogla da vrati vreme.
- Napravila sam mnogo pogrešnih koraka, ali sada je kasno da žalim jer ne mogu ništa da promenim. Sve je to normalno, sve je ovo samo jedna velika igra bez kraja. Često sam rizikovala i na neke poteze se odlučivala bez mnogo razmišljanja, posebno kada je reč o mojoj porodici. Znaću da li sam bila u pravu tek kada moja deca budu imala decu. Važno je uspostaviti ravnotežu između posla i onog što nam je najvažnije, staviti znak jednakosti između te dve vatre, ali i raditi na tome da one konstantno gore. Pristajala sam na kompomis zbog obe strane svog života, pravila ustupke, naizmenično se žrtvovala. Odbila sam neke dobre uloge kako bih bila sa decom u trenucima kada sam im bila najpotrebnija, ali često su i oni trpeli zbog mojih ambicija - priznaje čuvena glumica, koja je u više od šezdeset ostvarenja odigrala mnoge snažne ličnosti. Ipak, najveću inspiraciju nije pronalazila u poznatim, već u ženama iz svog najbližeg okruženja.
- Majka mi je bila najveći uzor, kao i baka. Obe su bile veoma jake osobe, samosvesne i odlučne. I možda najvažnije od svega, trudile su se da uživaju u životu, čak i u užasno teškim trenucima. Shvatile su da ne bi trebalo čekati dobre karte, već igrati onima koje su nam podeljene. Na svu sreću, to sam od njih naučila još kao devojčica i verujem da su ti stavovi bili presudni za uspeh koji sam postigla - iskrena je Meril, koja bi 2. marta na dodeli Oskara vrlo lako mogla da izjednači rekord sa Ketrin Hepbern i ponovo se upiše u istoriju.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin