Jedite ono što je u sezoni

Jedite ono što je u sezoni

Autor: | 26/04/2014

0

Jedan od najboljih saveta koje možemo da Vam damo što se tiče zdrave ishrane jeste da jedete ono čemu je “sezona” ono što možete da kupite sveže na pijaci i čega ima dosta da možete da birate i da budete sigurni da je sazrelo polako kako treba a ne što bi kod nas rekli “nazor”.

Proleće je tu, a za vas je vreme da povećate unos prolećnih namirnica. Ako obratite pažnju na vrstu namirnica u supermarketima ili pijacama, primetićete da je sve puno zelenog povrća, kao što su špargle, spanać ili rukola. Prolećno povrće pruža visok nivo vitamina K, gvožđa i fitonutrijenata koji smanjuju rizik od nastanka hroničnih bolesti.

Špargle

Iako su dostupne tokom cele godine jer ih u bolje snabdevenim prodavnicama uvoze tokom cele godine (ali su dosta skupe), ne možete da poredite špargle iz, na primer, decembra i špargle koje rastu februar-juni. Šoljica špargli sadrži čak 70% od preporučene dnevne vrednosti vitamina K. Vitamin K je ključan za pravilnu apsorpciju kalcijuma u kostima. Jedna šoljica špargli sadrži 20% preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji jača imunološki sistem. Odličan su izvor proteina i folne kiseline. Još jedan razlog da zavolite špargle? Odlične su kao lek za mamurluk.

Bob

Ovo je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Odličan je izvor vlakana, gvožđa i proteina. Naime, samo 1 šoljica boba sadrži čak 13 grama proteina. Istraživanja su pokazala da bob na prirodan način reguliše nivo holesterola, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Takođe je odličan za povećanje seksualne želje.

Zelena salata

Osim što je boljeg ukusa za vreme proleća, zdravija je i sigurnija. Zelena salata koja se uzgaja izvan sezone je puna štetnih jedinjenja koje mogu narušiti zdravlje štitnjače. Zelena salata koja je uzgajana u proleće obiluje antioksidantima, dijetalnim vlaknima, vitaminom K, C i folnom kiselinom.

Mladi luk

Ovo je mlada verzija zelenog luka, koji je srodan crvenom luku. Sva tri imaju ista svojstva i prednosti za zdravlje. Sadrže kvercetin, antioksidant koji ima dejstvo kao antihistamine i odličan je u ublažavanju sezonskih alergija. Kvercetin reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Spanać

Proleće je najbolje doba godine za konzumiranje spanaća. Osim što je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, koji jačaju imunološki sistem i ublažavaju simptome alergija, odličan je izvor betaina, spoja koji poboljšava izdržljivost tokom vežbanja. Ako mislite da su šargarepe jedine dobre za očuvanje vida, varate se! Spanać sadrži lutein i zeaksantin, dve fitohemikalije koje smanjuju rizik od nastanka oštećenja očiju uzrokovanih starenjem.

Rotkvice

Rotkvice su odlične za zdravlje, sadrže čak 30% preporučene dnevne vrednosti vitamina C. Za smanjenje rizika od nastanka raka rotkvice konzumirajte zajedno sa brokolijem. Naime, rotkvice sadrže enzime koji pospešuju apsorpciju antikancerogenih jedinjenja koji se nalaze u brokoliju. Nemojte zanemariti listove brokolija. Oni su odličan izvor vitamina C, kalcijuma i proteina.

Rukola

Bogat je izvor magnezijuma, minerala koji je važan za jačanje kostiju, imunološkog sistema i mišića. Rukola je odlična za pripremu raznih salata, kao dodatak i prilog jelima. Tokom proleća rukolu možete pronaći na gotovo svakoj travnatoj površini, zbog čega je i izrazito pristupačna.

Grašak

Iako grašak tokom proleća među prvima sazreva, njegova sezona traje tek 2 nedelje stoga ga jedite sada. Samo jedna šoljica graška će vas snabdeti sa potrebnom dnevnom dozom vitamina C. Grašak je jedan od najboljih izvora tiamina (vitamin B1) koji poboljšava raspoloženje i ublažava simptome depresije.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti