Jagode čuvaju mladost i zdravlje

Jagode čuvaju mladost i zdravlje

Autor: | 15/06/2014

0

Osim hranljivih, ove niskokalorične voćkice imaju i lekovita svojstva: stimulišu rad jetre i bubrega i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma

Da li zbog primamljive boje, ukusa ili mirisa, ali malo ko može da odoli jagodama. Osim hranljivih, ove niskokalorične, sočne voćkice imaju i lekovita svojstva: stimulišu rad jetre i bubrega i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma. Budući da su veoma bogate vitaminom C (100 g jagoda sadrži 54 mg) i polifenolima koji imaju jako antioksidativno dejstvo, sprečavaju starenje i usporavaju pojavu bora.

Od minerala sadrže kalcijum i gvožđe (najbolje se apsorbuje ako se jagode začine limunovim sokom), pa se naročito preporučuju deci u fazi rasta, trudnicama i ženama u menopauzi. Takođe su veoma bogate kalijumom (100 g jagoda sadrži 160 mg kalijuma) koji stimuliše izbacivanje tečnosti i posredno “stanjuje” struk. Jagode inače spadaju u namirnice sa malo kalorija (27-30 u 100 g), a pogodne su za osobe koje drže dijetu jer ublažavaju apetit i povećavaju osećaj sitosti.

PRIRODNI IZBELjIVAČ ZUBA

Ako želite da vam zubi postanu belji, uzmite 4 zrele jagode, zgnječite ih viljuškom i tom kašom istraljajte zube (oduprite se iskušenju da ih progutate) i držite 5 minuta. Zatim isperite zube. Ponovite isti postupak 3 do 5 dana uzastopno.

Izvor: novosti.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti