Sigurni Viver: Nisam želela da budem slavna

Sigurni Viver: Nisam želela da budem slavna

Autor: | 03/08/2014

0

Kada biste zaluđenike u naučnu fantastiku i filmove na tu temu pitali ko im je omiljeni lovac na vanzemaljce, uglas bi odgovorili: „Sigurni Viver!“ Možda mnogima koji se ne razumeju u ovaj žanr ne bi baš istog trenutka pošlo za rukom da u sećanje prizovu lik glavne junakinje kultnog „Osmog putnika“, ali nema sumnje da bi im kroz vene prošla jeza dok posmatraju nezaboravnu scenu kada se kroz tišinu svemira začuje glas: „Ovde Elen Ripli, poslednji preživeli sa broda 'Nostromo'“. Jedna od najvećih ženskih uloga svih vremena uskoro će oživeti i u video-igri čiji autori tvrde da će pomeriti sve granice, a Ripli će se ponovo suočiti sa monstrumom iz noćnih mora. Viverovoj će se u ovoj multimedijalnoj misiji pridružiti originalna postava iz prvog dela. Glumci su se pre nekoliko dana okupili u Holivudu, gde se ozbiljno razmatra ideja o petom nastavku čuvenog ostvarenja Ridlija Skota, koje iz godine u godinu stiče sve više obožavalaca.

- Definitivno bih mogla da bar još jednom sredim tog dosadnog vanzemaljca. Drago mi je što sam u ovim godinama dobila šansu da ponovo budem akciona heroina. Dugo već ubeđujem producente da Ripli nije završila svoj posao i da joj čovečanstvo veruje. Onako nesavršena i prepuštena sebi, ona je, u stvari, antiheroj i običan čovek bez nadljudskih moći, kakav je sadašnjem društvu pristupačniji i preko potreban. Planeta danas sve više podseća na kataklizmična mesta na koja smo u ondašnjim naučnofantastičnim filmovima pokušavali da upozorimo - smatra Sigurni.

Šezdesetpetogodišnja Njujorčanka, poznata po ulogama snažnih i nezavisnih žena, retka je glumica starije generacije čiji staž još traje, s obzirom na javnu tajnu da Holivud ima veliki problem sa starosnom diskriminacijom. Štaviše, uticajni magazin „Empajer“ nedavno ju je uvrstio među najseksepilnije filmske zvezde u istoriji. Samo protekle sezone radila je na čak pet projekata, a nedavno je kraju privela snimanje istorijske epopeje „Egzodus“, koja će se uskoro pojaviti u bioskopima.

- Oduvek sam žalila što sam ostvarila tako veliku karijeru jer imam utisak da nas ostatak sveta tretira kao idiote. Nisam htela da budem slavna. Samo sam želela da glumim. Drugi problem je Holivud. To je apsolutno muški svet. Ako muškarac tamo govori glasno i slobodno izražava svoje mišljenje, smatraju ga najvećim frajerom. Međutim, kada se žena usudi na tako nešto, nalepe joj etiketu bezdušne kučke. Zato ne volim da se previše eksponiram - otkriva slavna glumica, koja je odlučila da se povuče iz šou-biznisa kada je 1990. godine na svet donela kćerku Šarlotu.

Međutim, onaj „osmi putnik“ u njoj nije joj davao mira, pa se već devet meseci posle porođaja vratila pred kamere kako bi snimila treći nastavak popularne franšize. Jednom prilikom rekla je da dobija uloge koje Meril Strip odbija.

- Ali, za razliku od nje, ja ne osvajam „Oskare“ - našalila se glumica koja je svojevremeno na jednu audiciju došla bosa. Tada je ofarbala stopala da bi izgledalo kao da ima baletanke i da bi delovala niže. Visina joj je uvek bila problem. Zbog nje je često gubila sjajne ponude. Njeno pravo ime je Suzan, ali kada je postala najviša u školi učinilo joj se da joj ono više ne odgovara. Zato je odlučila da pronađe ime koje odgovara njenoj figuri, a za Sigurni se odlučila zbog lika iz romana „Veliki Getsbi“.

- Volela bih da sam bolje podnosila kritike. Uvek su mi govorili da sam previsoka. Osećala sam se neprijatno. Čak i kada mi je bilo deset godina, deca su me izbegavala i verovala da sam čudak. Bila sam visoka sto osamdeset dva centimetra, a zvali su me Suzi ili Sju. Previsoka, a prekratko ime. Onda sam pročitala Ficdžeraldovu knjigu i pomislila da mogu da koristim „Sigurni“ dok ne shvatim šta želim da uradim sa pravim imenom. Porodica se zbog toga dugo šalila na moj račun - ispričala je junakinja mnogih blokbastera, čija visina, pak, nije smetala njenom suprugu Džimu Simpsonu s kojim je tri decenije u harmoničnom braku.

- Upoznali smo se na pozorišnom festivalu početkom osamdesetih. Zamolila sam ga za ples. Dakle, ne on mene, nego ja njega. Pogledao me je i odsečno rekao: „Ne.“ Pomislila sam da se možda uplašio moje pojave. Bila sam razočarana, ali i uporna, pa sam uspela da ugovorim sastanak s njim. I evo, trajemo. Na svu sreću, oboje dolazimo iz istog sveta. Džim je pozorišni reditelj i razume kakav je ovo posao i koliko zbog njega nekad mora da trpi porodica.

Učinili su sve da se njihova kćerka nikad ne oseti zapostavljenom. Za Sigurni ništa na svetu nije važnije od Šarlote.

- Ona i Džim su uvek na prvom mestu i zahvalna sam im što me nisu sputavali kada je trebalo da ih ostavim i odem da radim. Meni je to teško padalo. Mrzela sam sebe, čak sam potražila pomoć stručnjaka koji me je ubedio da ne bi trebalo da osećam krivicu zbog posla kojim se bavim. Moja kćerka je polagala prijemni na fakultetu dok sam ja snimala na Novom Zelandu. To me je ubijalo. Volela bih da sam imala još dece, ali ne mogu da se žalim jer sam se kasno udala. Zato se trudim da što više uživam u ovom jednom koje mi je Bog podario.

Budući da joj je majka bila priznata glumica, a otac direktor televizije, Sigurni je još kao dete krenula zvezdanim stazama. Visoko obrazovanje stekla je na prestižnim školama, diplomirala je engleski jezik, dok je glumu pohađala na univerzitetu „Jejl“. Karijeru je počela nastupima u pozorišnim predstavama, a već prvom glavnom ulogom u „Osmom putniku“ 1979. godine ušla je u istoriju kinematografije. Ređali su se veliki hitovi, među njima i „Godina opasnog življenja“, „Isterivači duhova“, „Zaposlena devojka“, „Plagijator“. Za rolu u sjajnoj drami „Gorile u magli“ za dlaku joj je izmakao „Oskar“. To nije bio prvi put. Međutim, osvojila je sve druge značajne nagrade. Među njima je i priznanje za Kameronov „Avatar“. Iako njen lik nije dočekao kraj ovog neverovatnog ostvarenja, Sigurni je prošlog meseca potvrdila da će se pojaviti u još tri nastavka. To svakako neće biti prvi put da je „kloniraju“ u nekom filmu, što dobro znaju obožavaoci „Osmog putnika“.

Piše: Snežana Ilić

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: Sigurni Viver