Jovan Memedović: "Sasvim prirodno" u Toskani

Jovan Memedović: "Sasvim prirodno" u Toskani

Autor: | 01/09/2014

0


Kada početkom septembra bude otišao u Italiju, tačnije u Toskanu, gde će snimati novu emisiju, čuveni TV autor Jovan Memedović prelaziće dnevno i do sto kilometara na biciklu, i tako deset dana. Danju mu, dakle, neće biti baš najudobnije, ali i tokom noći ne može da računa na komfor. On i snimatelj spavaće u šatorima, što je u skladu sa nazivom njegove emisije "Sasvim prirodno".
- Na tako dalek put uvek krenemo samo nas dvoje i spavamo gde stignemo - kaže Memedović.
- Uglavnom je tako, jer nismo mi Bi-Bi-Si produkcija pa da mogu da obezbedim hotel sa četiri zvezdice u kojem bi moja ekipa prespavala, sutradan snimala, i uveče se vraćala u udoban krevet. To sebi ne mogu da priuštim.
Kao najneudobnije mesto na kojem je prenoćio radeći emisiju, navodi jedan - tenk! Bilo je to na Dalekom istoku.
- Družili smo se sa tamošnjim lovcima, kojima je tenk guseničar jedino prevozno sredstvo - priča Memedović.
- Spavati devet noći u kabini tog tenka je da te Bog sačuva. Na jednu dasku staviš samo vreću i to je postelja. Tenk se preko dana ugreje, zbog rada motora, pa se oslobađaš odeće i samo uskačeš u tu vreću, a noću kada se ta gvozdena masa ohladi, a pritom je bio novembar mesec i minus napolju, imaš osećaj kao da si u kovčegu. Noću se budiš od hladnoće i oblačiš sve što imaš kako bi mogao da nastaviš da spavaš. Osim toga, tenk je uvek bio parkiran visoko, na nekom brdu, da bi lovci ujutro mogli da vide gde su irvasi i ostala divljač. Devet dana niti sam se naspavao, niti sam dotakao vodu. Povremeno sam samo lice osvežavao snegom. Potrebno je izdržati takve uslove - hladnoću, nemogućnost održavanja higijene. A onda smo ostali i bez hrane...
To je, dakle, bila najneudobnija postelja, a evo šta Memedović navodi kao najneobičnije jelo koje je probao:
- Na različitim mestima jeo sam sirovu ribu. U Norveškoj, Sibiru... Ona zapravo ima ukus kao i obrađena, samo što je nama lepša kada znamo da je prošla termičku obradu. Recimo, jedan Norvežanin je odsekao parče mesa pastrmke, stavio ga na kamen, na sunce, onda malo usolio. Riba je stajala na kamenu oko pola sata i onda smo je seckali i jeli.
Naredno "naj" odnosi se na domaćine. Jovan tvrdi da za tu titulu najpre konkurišu Rusi.
- Kad uđeš u provinciju u Rusiji, svi te dočekuju raširenih ruku. Pozivaju te u svoj dom, sve bi ti dali. Da ne pričam o našoj zemlji gde su svi takođe srdačni. Zapad je druga priča. Kada Amerikancu uđeš u posed, ne znajući da si to uradio jer nigde nema ograde, on te sa puškom u ruci pita šta ćeš ti tu. A kod nas, kad vidiš stranca, odmah ga zoveš u kuću: "Hajde da piješ, da jedeš...".

Izvor: Novosti

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin