Eksplozija mode u svetskim metropolama

Eksplozija mode u svetskim metropolama

Autor: | 25/10/2014

0

Spektakularnim revijama u Parizu stavljena je tačka na ovosezonske "nedelje mode", koje su oduševile sve trendesetere i modne sladokusce, jer su kreatori više nego hrabro šetali od jedne krajnosti do druge, ali i definisali trendove kojima bi do proleća trebalo napuniti ormare. Na paradama u centrima Njujorka, Londona, Milana i Pariza najjača imena ove industrije prikazala su svoje predloge za narednu sezonu, koje su iz prvih redova pomno pratile muzičke i filmske zvezde, urednice prestižnih magazina, blogerke i svi koji ne mogu da odole garderobi sa preskupim potpisima. No, proteklih sedmica moda nije "šetala" samo pistama, već i avenijama i glamuroznim večernjim događanjima, koji su, po mišljenju mnogih izveštača s lica mesta, pretili da ove manifestacije pretvore u vašare taštine.
Kada je reč o dizajnerima, najjači utisak ostavili su - svi. Za neke je to Karl Lagerfeld i kuća "Chanel", koji su reviju pretvorili u pravi bulevar sa fasadama zgrada i balkonima, kako bi njihov "modni protest" bio što autentičniji. Smotra u francuskoj prestonici biće upamćena i po poslednjoj pret-a-porter kolekciji kontroverznog Žan-Pol Gotjea, koji će se od sada baviti samo visokom modom i asesoarom.
U Njujorku, gradu koji nikad ne spava i u kojem je ove jeseni sve i počelo, dominirale su zanimljive kombinacije. Fotografima svakako nije bilo dosadno, jer su mogli da zabeleže veoma maštovite kreacije, kako na pistama, tako i na širokim avenijama. Teksas, bele košulje, dres-majice, ali i mnogo zanimljivog asesaora, poput hologramskih naočara, viđeno je na širokim ulicama američke metropole.

Potom se modni svet preselio u grad od kojeg se uvek očekuje najviše ludosti. "Nedelja mode" u Londonu počela je protestom protiv nošenja krzna, ali to nije omelo kreatore. Mnogo inspirativnih kombinacija, što na svima znanim, što na manje poznatim licima, dominacija sportskih momenata i bogatstvo printova viđeni su u oba grada, no, na Ostrvu je do izražaja došla i britanska posvećenost domaćim diznajerima i pokušaj održavanja nonšalatnog izgleda. Ipak, čak ni najveći buntovnici nisu uspeli da izbegnu trendove sezone pred nama, pa su tako i London osvojile elegantne haljine koje se smelo kombinuju sa patikama.
Treći jesenji "Fashion Week" još jednom je pokazao zbog čega je italijanska modna industrija i dalje neprikosnovena na globalnoj sceni. O "Nedelji mode" u Milanu, u zemlji koja je sinonim za stil i odevanje, dugo će se pričati ne samo zbog "AmfAR" žurke na kojoj je zbog Leonarda Dikaprija umalo izbio sukob između "Viktorijinih anđela", već i zbog dirljivog pisma koje je Stefano Gabana posvetio svom bivšem emotivnom partneru Domeniku Dolčeu, s kojim je pre dvadeset devet godina počeo da gradi moćnu "D&G" imperiju.
Pored renomiranih kreatora i najvećih supermodela današnjice, tokom četiri manifestacije, koje su se smenjivale proteklog meseca, Beograđanka Mijo Mihaljčić još jednom je potvrdila status najtraženije manekenke sa ovih prostora. S druge strane "velika četvorka" još jednom je pokazala da fudbal nije najvažnija sporedna stvar na svetu, već - moda.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti