Mičel Salgado: Fudbalski superstar ponovo u Srbiji

Mičel Salgado: Fudbalski superstar ponovo u Srbiji

Autor: | 07/11/2014

0

Nedavno su ljubitelji fudbala imali jedinstvenu priliku da vide i dodirnu originalni trofej "Kupa UEFA", koji je u našu zemlju stigao zahvaljujući humanitarnoj akciji "UEFA Trophy Tour" pod okriljem ovog elitnog klupskog takmičenja i "UniCredit banke". Čuveni "ušati" pehar u Beograd su doneli Dejan Stanković i dvostruki osvajač Kupa, nekadašnji "motor" i desni bek "Real Madrida" Mičel Salgado, ovogodišnji promoteri velike evropske turneje.
- Prvi put sam osvojio titulu kada smo igrali protiv "Valensije" 2000, a dve godine kasnije u finalnoj utakmici pobedili smo "Leverkuzen", kada je Zidan postigao onaj čuveni gol. Počeo sam da igram fudbal sa četiri godine. Imao sam neverovatnu sreću da osvojim "Ligu šampiona" već u svojoj prvoj sezoni u "Realu". Sportisti bi trebalo da sanjaju velike snove, pa sam tako i ja celog života sanjao o toj tituli. Dok sam prilazio trofeju kroz glavu mi je prošla cela karijera. Naporan rad, porodica, prijatelji i treninzi nizali su se kao na traci, i u tom trenutku bio sam siguran da je posao obavljen kako treba. Bio je to najlepši osećaj, ponosio sam se što sam igrao u jednom od najboljih timova svih vremena i što sam s njim ušao u istoriju - rekao je tridesetdevetogodišnji fudbaler, koji je karijeru počeo u "Selti" iz rodnog Viga, a najveće uspehe ostvario je sa "Realom", čiji je dres nosio celu deceniju. Za reprezentaciju Španije odigrao je pedeset tri utakmice.
Salgado se dobro seća i duela sa "Partizanom" u Beogradu 2003. godine. Iako predvođeni zvezdama kao što su Zidan, Bekam i Figo, Madriđani su tada jedva izbegli poraz u Humskoj.
- Bio je to veoma težak meč. Atmosfera je bila naelektrisana, vatreni beogradsku navijači zdušno su bodrili svoj tim koji je imao nekoliko odličnih šansi. Nije lako pobediti u Srbiji - iskren je Salgado, koga dobri poznavaoci fudbala pamte po borbenom duhu i agresivnoj igri, dok su treneri govorili da postaje pravi "psihopata" kada izađe na teren, čak i na treningu. Danas je direktor stadiona u Dubaiju, gde vodi i fudbalsku akademiju. Njegov dolazak u Beograd izazvao je mnogo pažnje, ne samo domaćih i stranih medija već i brojnih ljubitelja sporta, koji su napravili veliku gužvu jer su želeli da se slikaju s njim ili dobiju autogram.

Nekadašnji prvotimac "kraljevskog" kluba istakao je da se mnogo obradovao ponovnom dolasku u našu zemlju.
- Beograd je zaista posebno mesto, pravi sportski grad. Sećam se i nastupa u Novom Sadu, kada sam sa reprezentacijom Španije igrao baš protiv Dejana u kvalifikacijama za "Svetsko prvenstvo". Tako nešto nikad ranije nisam doživeo. Mislim da svi fudbaleri žele da igraju protiv vaših klubova, jer su takmičarski nastrojeni i izuzetno borbeni. Srbiju sam zapamtio kao zemlju u kojoj svi vole fudbal - kaže Salgado, koji je oženjen sa Malulom Sanc, kćerkom bivšeg predsednika "Reala".
- Suprugu sam upoznao u Madridu, venčali smo se pre četrnaest godina i imamo troje divne dece. Porodica mi je najvažnija na svetu, apsolutni prioritet, i nema ničeg lepšeg od vremena koje provodimo zajedno. Volimo da putujemo, da upoznajemo nova mesta i nove ljude, a uspomene koje tom prilikom stičemo pripadaju samo nama i niko nam ih ne može oduzeti. Takođe, volim da izlazim sa prijateljima i da surfujem. Ne mogu da opišem taj osećaj slobode kada se nađem sam na dasci usred mora i čekam priliku da se suočim sa visokim talasima - otkriva Migel Anhel Salgado Fernandez, koga evropski zaljubljenici u fudbal pamte i po nadimku "Il Due", verovatno zbog pozicije u timu kojoj, prema tradiciji, pripada broj dva.

Piše: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: dejan stankovic

Najnovije vesti