Kako skinuti visoku temperaturu detetu?

Kako skinuti visoku temperaturu detetu?

Autor: | 24/06/2013

0

Skidanje temperature kod deteta je tema koja je oduvek bila otvorena za debatu. Stav lekara je da se temperatura najbolje skida lekovima, ali istina je da to ponekad ne pomaže i da je mehaničko snižavanje temperature jedini izbor.

 Dete je veoma pasivno kada ima visoku temperaturu, jer je to za njegovo malo telo veliki napor. Zato se preporučuje, da se deci skida temperatura kada pređe 39ºC (kada je reč o detetu, koje ima temperaturne frasove, preporučuje se skidanje kada temperatura pređe 38,5 ºC). Zato je veoma bitno, da primetite kada temperatura počne da raste. Detetu su tada ruke i stopala hladni, telo je obično malo modrikavo, ali može da bude i veoma plavo i mermerno, naročito usne. U takvom slučaju detetu vrlo brzo raste temperatura. Kada temperatura naraste do konačne stope, detetu se lice zacrveni, a ruke i stopala su topli. Tada je vreme da se počne sa postupcima skidanja temperature. Sve te varijante možete da kombinujete. Istestirajte, koja vašem mališanu najviše odgovara. Mi smo od mnogobrojnih varijanti izdvojili kupanje u mlakoj vodi, tuširanje mlakom vodom i uvijanje u mokre krpe.

Skidanje temperature sa kupanjem u mlakoj vodi

Napunite kadu (najbolje dečiju kadu) sa toplom vodom. Neka bude dovoljno topla, da se dete ne šokira. Pokvasite mu celo telo i posle polako dodajte hladnu vodu dok voda u kadici ne postane mlaka. U takvoj vodi kupajte dete, dok mu temperatura ne padne. Obavezno konstantno kvasite u predelu vrata i po čelu. Dobro je skvasiti i glavicu. Posle kupanja dete dobro obrišite u obucite u laganu pamučnu odeću. Taj postupak možete da ponavljate koliko hoćete i koliko je potrebno. Sve to je manje štetno od hemije u lekovima…

Skidanje temperature tuširanjem

To je varijanta, koja je manje stresna, naručito ako se tuširate sa detetom. Stanite pod tuš i u rukama držite dete. Počnite sa toplom vodom i polako dodajte hladnu vodu. Ovde je lakše kontrolisati temperaturu deteta a i vode, jer ste u tesnom kontaktu. To je za dete vrlo dobro, jer je u tesnom kontaktu sa roditeljem i to je za njega velika podrška. Pazite da dete ne ispustite i nemojte koristiti sapun, da vam dete ne sklizne. Posle tuširanja dete dobro obrišite i obucite ga u laganu pamučnu odeću.

Skidanje temperature mokrim krpama

Zbog umora i iscpljenosti deteta kod visoke temperature, najnežnija metoda je uvijanje u krpe. Nije toliko efikasna kao prve dve, ali je i to vrlo dobra metoda, pa ako počnete sa tim, videćete da li je nešto rigoroznije potrebno ili nije. Položite dete na peškir na krevet, uzmite pamučne pelene i skvasite ih u mlakoj vodi. Uvijte dete tako da su mu ruke napolju preko leđa oko stomaka i povucite pelenu toliko gore, da zahvatite i vrat, drugu pelenu stavite na čelo i ako je potrebno i preko nogu. Tada je vreme za držanje za rukicu- legnemo pored deteta, pevamo, pričamo lepe priče, gde idemo kada ozdravi i tako…Menjajte pelene kada postanu tople. Dete možete da pokrijete suvim pamučnim čaršavom ako je u sobi hladno. Tako možete da uz sam postupak i merite temperaturu i vidite da li temperatura pada.

Bez straha

Iako se svaki roditelj plaši i potrese kada vidi da njegovo dete pati, naručito u situacijama kao što je temperatura, ipak imajte na umu da su ove metode snižavanja veoma bezopasne i prirodne i nikako ne štete našem detetu. Ono o čemu treba da vodite računa jeste da dete uzima dovoljno tečnosti, jer temperatura sama po sebi nije opasna, ali dehidracija itekako jeste.

Izvor: kodren.com

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin