Zdravko Čolić: Priznanje "Isa-beg Isaković" u Sarajevu

Zdravko Čolić: Priznanje "Isa-beg Isaković" u Sarajevu

Autor: | 13/09/2013

0

Zdravku Čoliću je u Sarajevu uručena nagrada "Isa-beg Isaković", kao jednom od najznačajnijih prijatelja glavnog grada BiH. Pored Čolića nagradu su dobili i Beba Selimović pevačica sevdalinki, Nihad Čengić restaurator, Sanela Dženkins aktivistkinja i Vjekoslav Gerc lekar.
U Narodnom pozorištu u Sarajevu po osmi put su dodeljene nagrade "Isa-beg Isaković" najznačajnijim prijateljima glavnog grada Bosne i Hercegovine, čiji je osnivač bio upravo Isa-beg, jedna od najznačajnijih ličnosti iz osmanskog perioda. U obrazloženju je navedeno da je Čola jedan od najvećih živih umetnika ne samo u BiH, već i u čitavoj regiji. Kao tri najznačajnija datuma u svom životu, Čolić je u obraćanju gostima, među kojima su bile mnogobrojne zvanice iz kulturnog, javnog, političkog i diplomatskog života, naveo 1972. godinu, kada je pobedio na "Šlageru sezone", dan kada je diplomirao i noć dodele kada je primio nagradu svog rodnog grada.
- To je priznanje grada u kojem sam rođen, odrastao, usavršio školovanje, zaljubljivao se, napravio karijeru i, kao da taj grad kaže: "Idi, pevaj po svetu, pevaj ljudima, širi dobre vibracije glasom, svojom energijom i uvek se vraćaj u svoje Sarajevo" - naglasio je Čolić.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin