Leontina Vukomanović: Objavila zbirku pesama za odrasle

Leontina Vukomanović: Objavila zbirku pesama za odrasle

Autor: | 02/11/2013

0


Pop pevačica, tekstopisac i kompozitor Leontina Vukomanović objavila je zbirku pesama pod nazivom “Nije tačno sve što lepo zvuči”. Naglašava da pesme nisu autobiografske i da je to pokušala da objasni u naslovu. Popularna kantautorka, koja je poslednjih godina svoj rad podredila stvaralaštvu za decu, kaže da nije reč o poeziji za najmlađe, već je namenjena odraslima.
- Kad čitate neku zbirku pesama, čitate intimu jednog čoveka, koja se najčešće krije između redova - kaže Leontina Vukomanović.
- Dok sam pisala, često me je početna tema ili misao vodila ka suprotnom razrešenju od onog koji sam joj pretpostavila. Kako ljudi ne bi pomislili da je u pitanju autobiografska zbirka, i nagađali ko je ko u kojim pesmama, odlučila sam da objašnjenje dam u samom naslovu. Postoji i jedan “Dijalog” u kojem objašnjavam svoj postupak, uz pomoć prijateljice, pesnikinje Ljiljane Crnić. Ona mi je rekla da kad “pretera” i pobudi sumnje kod muža, jednostavno kaže: “Poezija nije hronika, već imaginacija”...

Otkud ideja da kreativnost iskažete i na ovaj način?
- To je krenulo iz mene. U svakoj slici prirode ili stvarnosti, videla sam sebe u ogledalu, svoje emocije i život. Počelo je pre godinu dana, na putu za Novi Sad. Prvih šest pesama predstavljaju paralele mojih emocija sa ravnicom, dalekovodima, nadvožnjakom, Petrovaradinskim mostom, tablom za vodostaj... I kasnije sam u ljudima koje sam sretala videla ogledalo svojih osobina, čak i životnih situacija. Svet je pun znakova koje moramo protumačiti.

Željko Joksimović je rekao da u zbirci ima mnogo pesama koje vredi otpevati i snimiti. Da li ste mu neku od njih već namenili?

- Posebno je reagovao na pesmu “Zbogom”, ali stihovi u zbirci nisu ni simetrični, niti imaju pravilne rime, da bi mogli da se otpevaju. Trebalo bi dosta raditi na njima.

Pesma “Ludak kao ja”, koju ste napisali za Joksimovića, najavila je nastavak vaše saradnje posle duže pauze. Šta je sledeće?
- Veoma sam zadovoljna pesmama koje je Željko odabrao. Sve su prilično nabijene emocijama, dinamične su i ulaze u uši na prvo slušanje. Te pesme su ogledalo zrele autorske saradnje.

Nedavno se pojavila informacija da ćete sledeće godine na “Evrosongu” pevati prateće vokale Tijani Dapčević, koja će na ovom takmičenju predstavljati Makedoniju.
- Evo prilike da konačno demantujem i tu dezinformaciju. Nije mi jasno ko je našu očiglednu šalu u jednom restoranu protumačio kao zvaničnu informaciju. Na duhovitu opasku voditeljke da se Tijana i ja u poslednje vreme ne razdvajamo i pitanje da li ćemo zajedno i na “Evroviziju”, mi smo kroz smeh rekle: “Ma, naravno” i dodale da ću joj pevati prateće vokale. Eto koliko malo je potrebno novinarima...

Imate li ambiciju da na “Evrosongu” učestvujete kao izvođač ili autor?

- Srbiju bih predstavljala i kao čovek, trkač, lekar, a kamoli kao autor! Malo je kasno da nastupim kao izvođač, jer ne vidim sebe u mašineriji koju zahteva scena.

Šta je sa vašom pevačkom karijerom, da li ste definitivno odustali od toga?
- Tijana Dapčević i ja smo napravile dečji muzički koncertni program i stalno nastupamo u domovima kulture širom Srbije. Za pevačku karijeru nemam vremena. Inače, Zavod za udžbenike je objavio moju autorsku pesmaricu za decu “Ekološka bašta”, koju trenutno promoviše hor “Čarolija”, a pripremam i novu sezonu festivala “Čarolija”, u saradnji sa produkcijom “Beoton”. Pored hora u Beogradu i Nišu, osnovala sam hor i u Zaječaru. Uz Tijanu učestvujem u jednom TV projektu na televiziji Pink, a imamo i dečju predstavu sa Minjom Subotom. Pišem pesme za kolege, objavila sam zbirku poezije, ali tu nije prestala moja pisana reč. Stvarno sam prezauzeta!

Na pitanje da li njena ćerka Lucija pokazuje afinitet prema muzici, budući da su joj oba roditelja u tom svetu, Leontina kaže:
- Lucija je potpuno u muzici, voli da peva i smišlja pesme. Ima mnogo dečjih muzičkih instrumenata u kući, takođe klavir i gitaru, a omiljeni su joj melodika i metalofon. Nadam se da će muzika uvek biti deo nje, ali da će svoje profesionalno usmerenje pronaći u nekim konkretnim naukama.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin