Ovako su izgledali kozmetički tretmani pre 100 godina!

Ovako su izgledali kozmetički tretmani pre 100 godina!

Autor: | 01/12/2013

0

Prvi fen za kosu je napravljen 1899. Oslobađao je temperaturu od oko 90 °C i činio je više štete nego koristi. Reč ‘nežno’ nije mogla da se primeni u tom slučaju.

Tradicionalno se smatra da je prvu trajnu frizuru godine 1906. proizveo njemački frizer Karl Ludwig Nessler.

Takođe u prvih nekoliko godina 20.-og veka dogodio se pravi pravcati kozmetički bum. T.L. Williams je 1910. godine  kreirao prvu, pravu maskaru koju je nazvao po sestri Mabel, ta je maskara kasnije dobila ime Maybelline. Iste godine osnovane su neke od još i danas poznatih kozmetičkih kuća - Max Factor, Helena Rubinstein, Elizabeth Arden te L'Oreal. Upravo su te kozmetičke kuće počele proizvoditi šminku dostupnu svima i na tržište izbacile neke od holy grailova kozmetičke industrije.  Usporedno s modnim trendovima razvijali su se i make up trendovi koje je često diktirao Hollywood.

No, osim šminkanja i nege lica i tela pojavilo se još nekoliko trendova koji su postali popularni. Jedan od takvih trendova je i depilacija tela kojom su se žene rešavale suvišnih dlačica. Noge su se počele depilirati za vreme Prvog svjetskog rata, a pazuh 1910. godine. Još jedan takav trend su i plastične operacije - prvi face lifting je izveden 1901. godine, a silikonski implantati za grudi stavljeni su prvi puta 1962. godine.

Godine važne u kozmetičkom svijetu
1907. godine je proizvedena prva umetna boja za kosu
1910. godine je proizvedena prva maskara
1915. godine  je proizveden prvi ruž u sticku
1916. godine počinje proizvodnja veštačke trepavica
1917. godine na tržište izlazi lak za nokte u današnjem obliku

Izvor: Life Content

Foto: telegraf.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: izgled