Namirnice koje će vam pomoći da bolje spavate

Namirnice koje će vam pomoći da bolje spavate

Autor: | 06/12/2013

0

Šta se zapravo sme jesti pre spavanja kako bi vam pomoglo da lakše utonete u san? Iako stručnjaci uvek napominju da nije dobro jesti tri sata pre odlaska u krevet, postoje određene namirnice koje su poželjan obrok uveče jer, osim što ne goje, pomažu da zaspete bez problema.

Naravno, na prvom mestu su najčešći recepti za san bez problema - čaša toplog mleka ili čaj od kamilice, pa o njima nećemo previše pisati.

Ali, orasi su na primenr dobra tema, jer su odličan izvor triptofana, aminokiseline koja se u telu transformiše u serotonin, hormon koji je ključan za dobar san. Imajući u vidu da uz to sadrže i melatonin, drugi element potreban za spavanje bez problema, par oraha kao grickalica uz televizor je najbolji izbor.

Uz orase možete slobodno pomešati i bademe, koji su bogati magnezijumom. Istraživanja su pokazala da osobe s manjkom magnezijuma imaju problema sa spavanjem.

Tuna i losos bogate su vitaminom B6 koji učestvuje u proizvodnji serotonina i melatonina, a uz njih to obilato sadrže i pistaći i sirovi luk. Pošto salata sadrži laktucin, spoj koji opušta telo, jedna lagana salatica predstavlja odličan izbor za večeru.

Izvor: Metro-portal.hr

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: hrana san spavanje