Kašalj signal virusne upale

Kašalj signal virusne upale

Autor: | 10/12/2013

0

Svaki kašalj koji traje tri nedelje, bilo da je praćen povišenom temperaturom ili ne, signal je moguće virusne upale pluća,  i zbog toga bi trebalo da se ispita.

Virusne prehlade, naime, ne traju duže od dva do tri dana, ali kada se simptomi nastave, ako se promeni tip kašlja, pa on postane suv, bez sekreta, moguće je da se prehlada „spustila“ na pluća.
Pulmolog prof. dr Predrag Rebić kaže da se lekaru treba obratiti ako prehlada, odnosno respiratorna infekcija ne liči na prethodne:
- Simptomi poput malaksalosti, bolova u mišićima, slabog apetita, kašlja i blago povišene temperature koji traju duže od tri do četiri dana, upozoravajući su znak upale u celom organizmu, pa je neophodno posetiti pulmologa. Čak i ako izostanu svi ovi simptomi, a postoji suv kašalj koji traje nedeljama, to je, takođe, alarm za moguću upalu pluća.

Virusne upale pluća, za razliku od bakterijskih, imaju relativno blaže simptome, bez veoma visoke temperature, i vrlo lako mogu da se nadovežu na postojeću virusnu infekciju, posebno ako je organizam oslabljen, imunitet loš, a pacijent - hronični bolesnik.

Zbog toga, prof. Rebić savetuje da se svi hronični bolesnici vakcinišu protiv gripa, jer za njih svaka upala pluća može da dovede do ozbiljnijih komplikacija.

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin