Zdravlje: Obratite pažnju na mladeže

Zdravlje: Obratite pažnju na mladeže

Autor: | 16/06/2012

0

Ne postoji osoba koja nema mladež. Neki ih imaju po nekoliko, a drugi na stotine. Mladeži se sastoje od ćelija melonocita koje stvaraju pigment. Češće ih imaju osobe svetle puti koje slabo mogu da pocrne i koje su više puta imale opekotine od sunčanja. Kod zdravih osoba oni se ne menjaju bitnije tokom života. Mogu biti vrlo svetli, skoro ružičasti ili takoreći crni. Većina mladeža je manja od jednog centimetra, simetrična i ima homogenu strukturu. Urođeni mladeži mogu biti veliki i više od nekoliko centimetara, a iz nekih mladeža rastu dlake. Složeni ili intradermalni mladeži su uzdignuti, kupolastog oblika i slabije su pigmentisani, ružičaste do svetlosmeđe boje. Atipični ili displastični nevusi su posebna grupa. Oni često imaju nepravilnu strukturu i mogu da imitiraju maligne promene. U poslednjih dvadeset godina znatno je povećan broj obolelih od maligne bolesti - melanoma. Smatra se da je intenzivno sunčanje glavni razlog u nastanku ove bolesti, ali i uslovi života i rada, ishrana i stres, takođe doprinose pojavi ove bolesti. Zabrinjava to što se melanom javlja i kod mladih osoba, čak i kod dece.
Promena boje, oblika, rast mladeža, crvenilo ili krvarenje ili pojava potpuno nove pigmentacije može biti znak upozorenja. Svaku promenu ili pojavu nove pigmentisane promene na koži trebalo bi prijaviti lekaru. Specijalista dermatolog trebalo bi da uradi kompletan pregled svih pigmentisanih promena po telu. Jedan od odličnih načina je da se promene snime digitalnom tehnikom - dermoskopski i na taj način vide fine strukture kože i svaki poremećaj pigmentacije. Dermoskopija je bezbolna i omogućava da se vide fine strukture kože i svaki poremećaj pigmentacije.
U zavisnosti od kliničkog i dermoskopskog nalaza kod nekih pacijenata se savetuje ili praćenje ili hirurško uklanjanje sa patohistološkom potvrdom. Jedino je bezbedno hirurško uklanjanje, kada se mladež uklanja u potpunosti. Mladeže ne treba dirati, stiskati, čačkati, čupati dlake, niti se oni smeju spaljivati, ni tretirati kiselinama ili sličnim preparatima.
Uklanjanje mladeža obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje dvadesetak minuta i praćeno je blagom neprijatnošću prvog dana od intervencije. Konci se uklanjaju posle sedam do četrnaest dana u zavisnosti od mesta sa koga je mladež uklonjen.
Različite tehnike uklanjanja mladeža
Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbedna ukoliko se pravilno izvrši intervencija. Procedura uklanjanja mladeža je ista, iz bilo kog razloga da se radi, a obavezno je uzorak poslati na patohistološku analizu.U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je uklanjanje mladeža radiotalasnom ili klasičnom hirurgijom, o čemu odluku donosi dermatolog.
Svaki uklonjeni mladež obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze. Procedura uklanjanja mladeža laserom ne omogućava slanje promene na patohistološku analizu i ne preporučuje se.
Površinsko uklanjanje - Mladeži koji su ispupčeni skidaju se zajedno sa delom kože na površini. Postoji mogućnost da se mladež vrati jer njegov koren ostaje u koži. Ožiljak je tamniji od okolne kože i ima oblik mladeža.
Hirurško uklanjanje - Uklanja se ceo mladež sa korenom, a ožiljak posle nekog vremena nestane.
Lasersko uklanjanje- Ovakvo odstranjivanje izbledi mladež i ostavlja mali ožiljak, ali može biti problematičan jer menja boju mladeža. Primenjuje se samo u kozmetičke svrhe.
Uklanjanje mladeža radiotalasima - Sastoji se iz uklanjanja mladeža radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi. Prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta - traje do pet minuta, bez stavljanja konaca, krvi ili bola posle  intervencije. Mana ove metode je što je veća mogućnost da neka ćelija mladeža ostane u koži, nego kada se radi hirurški.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: koža mladež