Gost Emira Kusturice, meksički glumac Gael Garsija Bernal, oduševljen Srbijom

Gost Emira Kusturice, meksički glumac Gael Garsija Bernal, oduševljen Srbijom

Autor: | 11/01/2011

0

Najveća zvezda ovogodišnjeg Kustendorfa, meksički glumac Gael Garsija Bernal, jučerašnji dan proveo je u šetnji Mokrom Gorom sa srpskim kolegom Zoranom Cvijanovićem. Zvezda filma „Loše vaspitanje" oduševljen je prirodom u ovom delu Srbije, a u Drvengrad je stigao u nedelju uveče, kada se i susreo sa domaćinom Emirom Kusturicom.

Inače, pretposlednjeg dana ovogodišnjeg muzičko-filmskog festivala Kustendorf, koji se održava u Drvengradu na Mokroj Gori, premijerno je prikazan film „Varljivo sunce 2 - egzodus" ruskog reditelja Nikite Mihalkova. Reč je o nastavku kultnog Mihalkovljevog ostvarenja „Varljivo sunce" iz 1994. godine, nagrađenog Oskarom za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja, Velikom nagradom filmskog festivala u Kanu i brojnim drugim priznanjima. Posle projekcije Nikita Mihalkov je održao radionicu za studente filmskih akademija.

Osim Mihalkova i Bernala, mladi filmski autori imali su priliku da se tokom sedam dana susretnu i sa drugim uglednim filmskim stvaraocima kao što su iranski reditelj Abas Kjarostami, češki reditelj Jan Hrebejk, meksički glumac i drugi. U završnici četvrtog Kustendorfa večeras će biti proglašeni pobednici takmičarskog programa festivala, kojima će biti dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i novoustanovljena nagrada za kameru „Vilko Filać". U takmičarskom programu Kustendorfa ove godine učestvuje 20 filmova, čiji su autori studenti iz 13 zemalja.

Poslednje festivalske večeri, pre proglašenja pobednika, biće prikazan film „Revolucija", omnibus 10 meksičkih reditelja posvećen 100. godišnjici meksičke revolucije. Projekciju će pratiti i razgovor Gaela Garsije Bernala, kao jednog od producenata filma, sa studentima. Muzički program festivala, u kojem su ove godine učestvovali grupa „Beogradski sindikat", „Ngoma bend" iz Tanzanije, „Manuška orkestar" iz Francuske, američka soul legenda Andre Vilijams, biće zatvoren nastupom benda Emira Kusturice „No smoking orkestra".

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin