Izložba u Narodnom muzeju posvećena Katarini Ivanović

Izložba u Narodnom muzeju posvećena Katarini Ivanović

Autor: | 22/11/2011

0

Narodni muzej ima veliku čast da najavi otvaranje izložbe posvećenoj jednoj od najzačajnijih heroina srpskog stvaralaštva. Svečanim otvaranjem izložbe Katarina Ivanović zakazanim za 20. decembar, želimo da obeležimo dvestotu godišnjicu od njenog rođenja kao i da publiku i poštovaoce umetnosti podsetimo na njene borbe, uspehe i zasluge.
Narodni muzej svoju bogatu zbirku dela Katarine Ivanović duguje upravo samoj umetnici koja je u svom zaveštanju umetnička dela, i tada značajne vrednosti, namenila našoj najstarijoj muzejskoj instituciji. Tokom godina Narodni muzej je tu zbirku uvećavao, a na samoj izložbi mesto su pronašla i dva dela koja se danas čuvaju u Matici srpskoj.
Katarina Ivanović je neumitno bila talentovana i uspešna slikarka svoga doba čija dela i danas plene izazivajući veliko interesovanje publike. Njen životni opus značajan je i kao istorijski primer i odraz razvoja društvene misli, oslobađanja od društvnih stega i nesebičnog i predanog rada. Prve slikarske pouke dobija u Budimpešti nakon čega se upisuje na tek otvoreno žensko odeljenje Bečke umetničke akademije. Njen predan rad i talenat doneli su joj društveno priznanje u intelektualnim krugovima Srbije i šire Evrope i na taj način utrli put budućim slikarkama. Katarina je bila prva žena slikarka i članica Srpskog učenog društva, današnjeg SANU-a.
Iz današnje perspektive umetnički opus Katarine Ivanović zauzima značajno mesto u analizi slikarstva i umetničkih pravaca druge polovine 19. veka. Ne manje važno, Katarinin život i društvene prilike s kojima se susretala, kao i uspesi s kojima ih je prevazilazila pokazuju nam njenu veličinu, svedočeći o emancipaciji, istovremeno dajući primer pozitivnog i progresivnog uticaja na društvenu misao.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin