"Srpski film" skraćen četiri minuta da bi se prikazivao u Britaniji

"Srpski film" skraćen četiri minuta da bi se prikazivao u Britaniji

Autor: | 28/11/2010

0

Film "Srpski film" skraćen je za više od četiri minuta da bi bio prikazan u britanskim bioskopima, saopštila je britanska komisija za filmsku klasifikaciju BBFC. Film, u kojem ima uznemirujućih scena nasilja i seksa, skraćen je za četiri minuta i 11 sekundi, preneo je Bi-Bi-Si, dodajući da BBFC tvrdi da vrlo retko skraćuje filmove koji imaju sertifikat 18.
- Bio je potreban veći broj rezova da bi se izbacili elementi seksualnog nasilja koji imaju tendenciju da erotizuju ili opravdaju seksualno nasilje - rekla je predstavnica BBFC.

Tako je "Srpski film" isečen kao nijedan u poslednjih 16 godina. Film bi trebalo da počne da se prikazuje u britanskim bioskopima 10. decembra, ali distributer Revolver Entertejnment još ne zna u koliko će bisokopa film biti prikazan.

- Revolver je rešen da objavi najbližu moguću verziju režiserovog originala. Kompanija uviđa da je reč o beskompromisnom umetničkom i političkom stavu i jednoj unikatnoj filmografskoj viziji, i daje punu podršku režiseru - izjavio je predstavnik te kompanije.
Film je režirao Srđan Spasojević, a scenario je napisao filmski kritičar horor žanra Aleksandar Radivojević, koji film opisuje kao "dnevnik o tome kako nas je zlostavljala srpska vlada", navodi Bi-Bi-Si.
"Srpski film" je izazvao različite reakcije britanskih kritičara. Tako ga magazin "Varajeti" ocenjuje kao zanatski dobro urađen i neverovatno nepristojan, dok ga je tabloid "San" opisao kao "bolestan". Filmski kritičar Skot Vejnebr kaže da je film "tragičan, da navodi na povraćanje, da je uznemirujući, izopačen, apsurdan, furiozan i, u stvari, dosta inteligentan".
- Divim mu se i prezirem ga u isto vreme. I nikad ga ponovo neću gledati. Nikad - kazao je Vejnebr.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: srpski film

Najnovije vesti