Tri decenije bez Džona Lenona: Legenda koja živi

Tri decenije bez Džona Lenona: Legenda koja živi

Autor: | 08/12/2010

0
Legenda još živi!
Tri decenije nakon što je ubijen, Džon Lenon je legenda čija muzika i potraga za mirom inspirišu današnje generacije. Bivši član „Bitlsa“ ubijen je ispred svog stana nedaleko od Central parka u Njujorku, 8. decembra 1980. sa četiri metka u leđa koja je ispalio Mark Dejvid Čepmen.
Ubica, koji je tada imao 25 godina, priznao je krivicu i izjavio da je ubistvo počinio kako bi skrenuo pažnju na sebe. Osuđen je na doživotnu robiju i još se nalazi u zatvoru. Šest puta je bezuspešno zahtevao da bude pušten na uslovnu slobodu, poslednji put u septembru ove godine.
Lenon je postao legenda kojoj su posvećeni brojni filmovi. On je bio pacifista. Sa japanskom umetnicom Joko Ono ima sina Šona. Kada je ubijen, imao je 40 godina. Joko se protivi Čepmenovom oslobađanju strahujući za bezbednost svog sina Šona (35).
Lenonovi obožavaoci se svake godine 9. oktobra, na njegov rođendan, i 8. decembra okupljaju u Central parku. Tu se nalazi mozaik na kojem piše „Imagine“ (1971), što je naziv jedne od najpopularnijih pesama koje je Lenon napisao posle odlaska iz „Bitlsa“.
Povodom 70. godišnjice Lenonovog rođenja, od oktobra se u bioskopima prikazuje njegova prva filmska biografija „Nowhere Boy“ u režiji Sema Tejlor Vuda. Rukopis pesme „A Day in the Life“, koju su napisali Lenon i Pol Makartni, u junu je na aukciji prodat za 1,2 miliona dolara.
Iz prvog braka sa Sintijom Pavel, Džon je imao sina Džulijana (47), koji se bavi fotografijom, muzikom i glumom.
Trideset godina posle ubistva oca, Šon Lenon, koji se i sam bavi muzikom, kaže da se plaši slave:
- Iako sam pre svega muzičar, ja se plašim slave. Tako tvrdi moj terapeut. Ličim na svog oca i neki tvrde da ga imitiram sa naočarima. Ali, bio bih slep bez njih. Ljudi me gledaju i vide mog oca, misle da želim da budem poznat. Ali, to je to totalno pogrešno.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: džon lenon

Pročitajte još