Ana Bekuta: Moj osmeh i podignuta obrva predstavljali su bodljikavu ogradu pod visokim naponom

Ana Bekuta: Moj osmeh i podignuta obrva predstavljali su bodljikavu ogradu pod visokim naponom

Autor: | 26/01/2018

0

Jedan od najlepših ženskih vokala na domaćoj sceni pojavio se pre nešto više od tri decenije, kada je Nada Polić, poznata kao Ana Bekuta, odlučila da predstavi svoj vanserijski talenat. Ubrzo je postalo jasno da se na estradi pojavila nova zvezda. U tom statusu uživa već decenijama, iznova ga opravdavajući sjajnim pesmama i nezaboravnim koncertima. Sa željom da mladim talentima pomogne da pronađu sopstveni put ka vrhu, u “Zvezdama Granda” iz nedelje u nedelju nesebično deli dobronamerne savete. Svoje najdragocenije kritičare brižljivo čuva u okvirima privatnosti, ali ističe da je podrška porodice i prijatelja ono što joj na svim poljima daje vetar u leđa. Sve dok nije upoznala Milutina Mrkonjića popularna pevačica nije imala sreće u ljubavi, zbog čega je često pravila pogrešan izbor. Sve se promenilo pre šest godina, kada je bivši ministar osvojio njeno srce. Iako je ova ljubavna priča često na udaru javnosti, njih dvoje odolevaju izazovima koji prete da im naruše harmoniju. Folk diva svu pažnju usmerava na izvore radosti, a krajem godine publiku je obradovala sa dve nove pesme i najavila novi album.

- Album je gotovo spreman. Naravno, ne zavisi uvek sve od mene. Postoji i tehnički deo, na koji ne mogu sasvim da utičem. No, sledim mudrost da sve ima svoje vreme i da nestrpljenje i žurba više štete nego što koriste.

Da li je tačno da ćete svoje fanove obradovati i DVD izdanjem koncerta u Centru “Sava”?

- Biće to trostruki CD. Akustika, dakle. Uostalom, u mom poslu važniji je zvuk od slike, zar ne?

Kada ste vi počinjali muzičku karijeru, “prve korake” niste pravili u grandioznim televizijskim studijima i šou-programima, kao što je danas slučaj. Kako gledate na ovu novu eru sticanja popularnosti koja se, izgleda, lako stiče i još lakše gubi?

- Nama je bilo teže, po principu “mikrofon je vaš“. Danas vam mikrofon nije potreban, dovoljno je da otvarate usta. Tačnije, važnije je da hipnotišete pojavom i pokretom, stajlingom i takozvanim performansom. Međutim, ni to nije lako. Direktan kontakt razrešava sve dileme. Tu ne može biti prevare. Ili jeste ili niste. Lav.

A post shared by Ana Bekuta? (@bekutani) on Jan 25, 2018 at 12:00pm PST

Šta je, prema vašem mišljenju, tajna trajanja na sceni?

- Ne postoji tajna, sve je jasno. Neophodno je mnogo komponenti: nesumnjiv dar, potpuna predanost pozivu, odgovornost i zrelost, volja da se usavršavate i date najbolje od sebe, mudrost da izaberete najsolidnije saradnike, strast... Neki kažu i harizma. Ja dodajem i mrva sreće.

Emisija “Zvezde Granda” obara sve rekorde gledanosti. Reklo bi se, ipak, da je žiri s vremenom “ukrao šou” takmičarima i da je sada akcenat na onome što se dešava po njihovom pevanju. Kako to deluje iz vašeg ugla?

- Ne krademo šou. Naprotiv. Zajedno sa Sašom u potpunosti smo u misiji afirmisanja mladih talenata. Svojim ponekad provokativnim komentarima, savetima, dosetkama, „peckanjem“ nastojimo da što snažnije zarotiremo točak zabave i da takmičare maksimalno motivišemo i relaksiramo. Pošto smo svi dugo u poslu, nije nam teško da budemo uverljivi, a naše improvizacije dodatno su gorivo za ovu neverovatno popularnu emisiju.

A post shared by Zvezde Granda (@zvezdegranda) on Jan 13, 2018 at 12:11pm PST

Gledaocima su posebno interesantne konstantne čarke među vama. Kakva je atmosfera kada se kamere ugase?

- Mi smo profesionalci. Putevi nam se ukrštaju i van „Zvezda Granda“ i  svoje uloge igramo besprekorno. Prijateljstva nisu ugovorom propisana, ali se ne isključuju.

Jednom prilikom izjavili ste da se tek sa Milutinom Mrkonjićem osećate zaštićeno kao žena. Jeste li pre susreta sa njim smatrali da uzalud tako nešto tražite od muškarca i da, po tom pitanju, niste rođeni pod srećnom zvezdom?

- Da. I danas to mogu da ponovim. Brzo sam uvidela da me se muškarci najčešće plaše i da im moja distanciranost i samostalnost nikako ne prijaju. Milutinu su se, naprotiv, svideli nezavisnost moje ličnosti i rezervisana priroda, i svojim plećima, širokim kao kuća, podupreo je upravo taj moj, decenijama čuvani integritet.

Zbog pojedinih fotografija na “Instagramu” pretrpeli ste kritiku na račun korišćenja “fotošopa” i optužbe da ste isuviše podmaleđni. Kako ste se zbog toga osećali?

- Bilo mi je smešno. Pobogu, ljudi imaju oči, znaju kako izgledam, svakodnevno me sreću, gledaju na televiziji, dolaze na koncerte.

Smatrate li da su žene izložene oštrijem sudu javnosti od muškaraca?

- Sve se više veruje i govori da su žene ne samo lepša, nego i jača polovina čovečanstva. Ne bih da komentarišem taj sud, ali ne mogu da zanemarim činjenicu da takav stav ističu i muškarci bez kojih ne možemo. Žene ponekad pomalo agresivno insistiraju na ravnopravnosti i ljudskim pravima. Međutim, da tako nisu činile stolećima, teško da bi išta dobile na tacni.

Na nedavno održanoj dodeli nagrada “Zlatni globus” žene su se ujedinile u borbi za ravnopravnost u filmskoj industriji. Kakav je slučaj u vašem poslu, ima li u muzičkoj industriji ravnopravnosti među polovima i koliko su žene solidarne među sobom?

- Nema razloga za mistifikaciju. Naime, u mom je poslu isto kao i u svim drugim branšama. Mnogo zavisi i od individualnog stava, od poruke koju emitujete. Ozbiljnost, čisti računi, insistiranje na ugovorenom i izbegavanje nepotrebne arogancije najčešće su delotvorni. Što se solidarnosti tiče, mislim da ona nema veze s polom.

Svaki put ka uspehu posut je ružama, ali i trnjem. Čega je u vašem slučaju bilo više i kako ste sebe hrabrili da istrajete?

- Kao što peva Gabi “pamtim samo srećne dane”. Gledanje napred, u budućnost, bilo je moj izbor i čvrsto sam se držala te devize, što i drugima preporučujem.

Jeste li doživljavali nepristojne ponude muškaraca koji nisu umeli drugačije da vam se udvaraju?

- Iskreno, nije ih bilo mnogo. Moj osmeh i podignuta obrva za takve drznike predstavljali su bodljikavu ogradu pod visokim naponom.

Važite za jednu od najlepših žena na javnoj sceni. Kako negujete lepotu, koliko pažnje tome posvećujete?

- Hvala lepo. Činim onoliko koliko mi prija i koliko mi obaveze dozvole. Danas ima raznih ugodnih i opuštajućih tretmana. Nisam nemarna prema svom izgledu, ali nisam ni fanatik.

Postoji li nešto što biste voleli da promenite kod sebe?

- Ne. Prihvatam sebe sa svim vrlinama i manama.

U medijima su osvanule fotografije na kojima u svom domu radite jogu. Odakle interesovanje za tu vrstu fizičke aktivnosti i da li je još praktikujete?

- Zaintrigiralo me je to što se jogom vekovima bave milioni ljudi. Privlačni su prividna lakoća, gracioznost i mir koji donosi. Eto, probala sam.

Jeste li prepoznali moć meditacije, uspevate li da joj se prepustite i “isključite” misli?

- Nije mi neophodna meditacija da bih bila u miru sa sobom i drugima. Dovoljno je svima misliti dobro.

Poznato je koliko ste vezani za unuke. Šta im savetujete, kako da se bore za postizanje svojih ciljeva?

- Budući da su okruženi bezrezervnom ljubavlju, nemaju problem sa samopouzdanjem, što je najvažnije. Učim ih da pažljivo biraju ciljeve, ali i sredstva, jer bez mirnog sna nijedan uspeh ne donosi radost. U duhu učenja sSvetog Save: Ako čovek i ceo svet stekne, a dušu svoju izgubi, kakva je korist?

Sa kakvim ciljevima i očekivanjima ste ušli u novu godinu?

- Želim i sebi i drugima zdravlje, mir i svako blagostanje.

 

 

Deana Đukić Dušan Petrović/Instagram
Tagovi: ana bekuta