Verica Rakočević: Uvek idem srcem, a za takav život je potrebna hrabrost

Verica Rakočević: Uvek idem srcem, a za takav život je potrebna hrabrost

Autor: | 28/09/2017

0

Verica Rakočević decenijama ruši tabue duboko ukorenjene u kolektivnoj svesti veoma konvencijalne sredine kakva je Srbija. Protiv sistema se bori kao kreatorka, kao žena, kao supruga i majka, izborima koji su samo njeni i ničiji više. Odlukama za koje joj nije potrebno ni dopuštenje, ni odobrenje, a koje su je, pokazalo se, dovele do samog vrha umetničke modne scene.

Verica Rakočević: Moj muž je poseban jer je dopreo do lepote moje duše

Da će je put odvesti do vrha, bilo je jasno još dok je Verica bila samo dete. Ali jedno nemoguće dete, naročito ako ste imali priliku da o tome slušate priče njene pokojne majke, koja je uvek rado govorila o tome koliko joj je njena Verica muka zadavala dok je bila klinka. Oduvek je bila buntovnički nastrojena, radoznala i nemirna. Odrasla je u Podujevu na Kosovu, a njenoj je mami bilo utoliko teže da sa njom izađe na kraj, jer je imala još jednu ćerku i dva sina.

Nemoguće dete

Ali sa Vericom je bilo najviše posla, jer joj ni kao sasvim maloj nije bilo moguće reći "ne". Tako je jednom prilikom, dok su vrata bila zaključana jer je izlaz deci bio zabranjen, odlučila da izađe kroz prozor, koji je tom prilikom i razbila. Zamalo da iznese i mlađu sestru Slavicu sve sa kolevkom, koja je, srećom, bila preteška, pa je Verica u ovom poduhvatu uspela da povredi samo sebe! Izbezumljena majka odmah ju je odvela na previjanje, ali ni to nije bilo dovoljno, pa je Verica, vraćajući se kući, zadirkivala psa koji ju je ujeo! Tako zamotanu i isprevijanu majka ju je sutradan povela na pijacu jer nije smela samu da je ostavi kod kuće, a ne bi li mali đavo preživeo, morala je da veže za tezgu dok ne obavi kupovinu!

Verica Rakočević: I u 90. godini iću ću u minimalnom kupaćem i neću izgledati kao starica

– Moja baka po ocu se živa istraumirala zbog tog vezivanja, pa je predložila mami da me malo odvede na selo. Nije dugo potrajalo, jer sam neprestano jurcala naokolo, preskakala plotove, nagnječila rebra... Sve u svemu, prestravljena baka me odmah vratila kući s rečima „vraćam ti ovog đavola“ – kroz smeh se seća Verica svog nestašnog, ali radosnog detinjstva.

Tri braka, troje dece

A onda je došlo vreme da stvori sopstvenu porodicu i postane mama koja će svoje dete juriti naokolo. Udavala se tri puta. Iz prvog braka ima ćerku Elenu, iz drugog Miću i Milenu. Treći brak sa kompozitorom Veljkom Kuzmančevićem opet ju je stavio u žižu interesovanja javnosti i izazvao najviše medijske pažnje, koja ne jenjava. Jer buntovna Verica jednostavno nije marila za činjenicu da je njen izabranik tri decenije mlađi. Mlađi, slađi! Još više reakcija je izazvala fotografija koju je napravio Veljko slikajući Vericu na plaži u kupaćem kostimu. Komentari kao oni da nije primereno da se žena u njenim godinama slika u kupaćem kostimu dodatno su je iznervirali....

– Ljudi su jako licemerni. Kada se neki gospodin mojih godina oženi mlađom osobom, onda je to u redu, ali ako to uradi žena mojih godina, onda je to skandal. Pa se još slikala u šortsu, stavila noge u prvi plan, a o fotografiji u kupaćem kostimu i da ne pričam. Pitam se da li žene u mojim godinama treba da prestanu da postoje, da žive. Da li treba da počnu da biraju grobno mesto – u svom stilu kaže kreatorka i dodaje:

– Uvek idem srcem, a za takav život je potrebna hrabrost. Hrabrosti mi nikada nije nedostajalo. Takva sam i u poslu. Obožavam svoj posao i svoju porodicu i neustrašivo se suočavam sa svim prolaznim problemima koje donosi život.

Pre nego što je otvorila butik 1983. godine, radila je kao zemaljska stjuardesa, a zatim u Zavodu za zaštitu spomenika. Ambicije, ali ni borbenosti da svoje želje ostvari, nikada joj nije nedostajalo. Počela je da proučava knjige o modi i neretko je radila po 20 sati dnevno. Godine 1997. osnovala je „VR Company“, kreirala dva parfema i kremu za negu lica, a dve godine kasnije otvorila je atelje za dizajn „Verica Rakočević“ i počela da se bavi visokom modom. Radila je za poznate modne kuće i imala brojne revije u najvećim svetskim prestonicama mode.

Humanitarna revija

Drugu godinu zaredom spremila je humanitarnu modnu reviju za jesen/zimu 2017–2018, koja je održana 16. septembra. Ipak, mnogo više od modnog događaja, ova revija je bila prilika da se spoje donatori i oni kojima je pomoć potrebna. Odlučila je da svake godine opremi po jedno dečje odeljenje. Prošle godine to je bilo odeljenje neurologije u Tiršovoj, ove godine Institut za majku i dete. Na reviji će donatori i institucije potpisati ugovore.

– Svako od nas iz javnog života ima obavezu da pomogne onima koji nemaju. I sama imam troje dece i troje unučadi, Luku (25), Mariju (18) i Simona (11). Mogu da razumem da se ne nalazimo svi u istoj situaciji. Zato je bitno da oni koji mogu da pomognu imaju svest o tome da mnogi nemaju. Mogu da pomognu i na ovaj način, da povežu firme koje su društveno odgovorne i bolnice i klinike kojima je pomoć uvek potrebna – zaključuje Verica, koja je uspela da preživi u ovom svetu i da traje. Zahvalna je ljudima koji su je osporavali i omalovažavali jer su izvukli iz nje ono najbolje.

Hellomagazin.rs Mirko Tabasevic