Vesna Pisarović: Napuštanje karijere i zemlje je bila odluka lude glave i odvažnog srca

Vesna Pisarović: Napuštanje karijere i zemlje je bila odluka lude glave i odvažnog srca

Autor: | 05/11/2017

0

Hag, London, Istanbul i Berlin gradovi su u kojima je, otkada je pre 11 godina otišla iz Zagreba, živela Vesna Pisarović. Evrovizijska predstavnica s pesmom “Sasvim sigurna” odlučila je 2006., kada je već bila poznato ime, da napravi veliki zaokret u karijeri i studira džez pevanje – najpre u Holandiji, a zatim u Engleskoj.

Danas joj je baza u glavnom gradu Nemačke, gde živi sa suprugom Ozrenom Pupovcem. Ali 39-godišnja pevačica vrlo je suzdržana kada je reč o privatnom životu – to je onaj komadić života koji ljubomorno čuva od javnosti.

Kao da pripadam jednoj generaciji koja je osuđena na lutanje i migriranje

 

Šta se dogodilio da ste se s pop pesama prebacili u džez? Uglavnom se dogodi suprotno – da džez muzičari i oni koji izvode manju komercijalnu muziku krenu u laganije, isplativije vode.

- Džez me zaveo intelektualnošću, ali i izražajnošću. U džezu na sceni, u samom trenutku, možete u tri minuta smisliti i izraziti ono što kompozitoru ponekad treba tri dana, nedelje, možda čak i godine da osmisli, zapiše, aranžira, snimi itd. U svakom slučaju, u takvom jednom nadahnutom trenutku ne stigne da se misli i na tržišnu prodaju.

Kako danas gledate na svoj zaokret od pre 11 godina? Jeste li sledili srce ili instinkt?

- To je bila odluka jedne lude glave i odvažnog srca. A ovako u retrospektivi uvek se mogu naći načini da se ta odluka racionalizuje, ali to mi nekako nije potrebno. Uvek zapravo pokušavam da gledam napred, jer uvek ima novih velikih izazova.

Koliko ste se promenili otkad ste napustili Hrvatsku? I u čemu najviše?

- Čini mi se da se stalno menjam i to je nešto što me raduje. Možda ću jednog dana moći da kažem nešto poput slavnog katalonskog čeliste Kasalsa, koji je, kad su ga pitali zašto još vežba u svojim devedesetim, odgovorio: “Baš primećujem napredak!”

Vesna Pisarović stiže u Beograd i predstavlja “The Great Yugoslav Songbook” (video)

Je li istina da ste kao tinejdžerka bežali iz Požege u Zagreb na časove pevanja?

- Uvek sam bila sklona da isprovociram ukore i kazne. Ali, bila sam i veoma uporna i tvrdoglava kada bi se zakačila za nešto. Nadam se da će me to i dalje vući napred.

Odgovara li vam anonimnost u Berlinu?

- Život u Berlinu u neku ruku uopšte nije anoniman, jer su njegovi kvartovi, tj. ono što Nemci zovu Kiez, pravi mali gradovi, gde se svi prepoznaju. To je kao da se Požega jednog dana smesti usred neke velike metropole. Iako, naravno, bez te neprestane strepnje malog mesta od pogleda komšija i toga “šta će on reći”.

Gde biste voleli da se skrasite? Hrvatska baš i nije primamljiva, sve više ljudi odlazi...

- Tužno je sve ovo što se kod nas događa, ali čini mi se kao da opštenito živimo u nekom trenutku u kojem nedostaje perspektiva. Što znači da su ove naše boljke ujedno svetski simptomi. Kod nas je, međutim, sve to ipak mnogo izraženije. Ali ja kao da pripadam jednoj generaciji koja je osuđena na lutanje i migriranje.

hellomagazin.rs/m.g. Antonio Ahel/ATAImages