Dokumentarac o Yu Grupi: Braća koja su 45 godina u istom bendu

Dokumentarac o Yu Grupi: Braća koja su 45 godina u istom bendu

03/05/2016

0

Reditelj filmova "Tamo i ovde" i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darko Lungulov priprema dugometražni igrani film "Kralj i kraljica", krajem prošle godine je počeo rad i na obimnom dokumentarcu o "Yu Grupi", ali dalji razvoj tih projekata zavisi od sredstava.

- Trenutno radim na više koloseka, jer je situacija takva da ne mogu da se usredsredim na jedan filmski projekat pa probam više pa koji prvi prođe. Možda će ponajpre da se ostvari igrani film baziran na stvarnom događaju, koji je u pripremi, ali nije blizu realizacije. Podržan je na konkursu za razvoj projekta prošle godine - rekao je Lungulov agencijama.

Reditelj je precizirao da je film inspirisan "revanšom stoleća" između Bobija Fišera i Borisa Spaskog 1992. godine u Jugoslaviji koja je tada bila "u potpunom haosu rata, a igran je na Svetom Stefanu i u Beogradu pod pokroviteljstvom gazda Jezde".

"Kralj i kraljica" je priča o neobičnom odnosu između usamljenog šahovskog genija koji se krije od sveta, Fišera, i Mile, devojke iz Srbije, čiji je on šahovski idol.

- To je na neki način vrlo čudna ljubavna priča, a sve ostalo je luda pozadina na kojoj se ta nesvakidašnja ljubavna priča odigrava, i taj meč i taj rat koji negde tinja, ali nije baš tu, nego negde u blizini ili daljini. U prvom planu je ta uslovno rečeno ljubavna priča - rekao je Lungulov, dodavši da je scenario gotov, ali dalji razvoj zavisi od konkursa kojih nije bilo dve godine.

Reditelj je pomenuo i da su inostrani komproducenti sa kojima je sarađivao na filmu "Tamo i ovde" zainteresovani za projekat, ali da prvo mora da se dobije podrška u svojoj zemlji. Lungulov je krajem prošle godine počeo da radi na dokumentarcu o Yu Grupi.

- To je jedna priča meni emotivno važna, ali i univerzalno značajna o istrajnosti i kontinuitetu, ljudima koji će sledeće godine slaviti 55 godina profesionalnog bavljenja rokenrolom, braća koja su 45 godina zajedno u istom bendu. Svašta su prošli, ali i dalje su priznata i poštovana Grupa koja nosi ime zemlje koja ne postoji - ispričao je reditelj. On je primetio da tu "ima mnogo metafora" i da je priča "dublja i univerzalnija od lokalne".

- Kod dokumentarnog filma je dobro što mogu da počnem, da ne zavisim potpuno od sredstava, i uradim nešto dok čekam novac za igrani film. To je dobra strana dokumentarca i zato mladi često prvo snimaju dokumentarni film - ocenio je Lungulov.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/Petar Jelic /story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: kultura yu grupa

Pročitajte još

Najnovije vesti