Vesna Dedić: Uvek sam bila svoja i nečija

Vesna Dedić: Uvek sam bila svoja i nečija

Autor: | 08/08/2016

0

Pržno, za neke ekskluzivna destinacija Crnogorskog primorja, za Vesnu Dedić mesto u kojem poslednjih petnaest godina letuje u društvu prijatelja i meštana, i kćerke Lenke, koja ovde provodi leta i zime. Upravo na ovom mestu poznata voditeljka i spisateljica napisala je najlepše stranice svojih romana. S obzirom na to da njena najnovija knjiga "Ničija" beleži rekordni tiraž, ne čudi što je sastavni deo mnogih torbi za plažu, pa oni koji je sretnu u ovom primorskom mestu često mogu videti kako, dok uživa u lozi i ruštulama, obožavateljkama potpisuje knjige.

- U Pržnu volim svitanja i rana jutra, kada često pišem i uživam u pogledu na lokalne ribare koji svojim barkama kreću na pučinu. Volim i sutone kada, za razliku od ostalih turista, ne odlazim sa plaže, već sa kćerkom i prijateljima ostajem do sitnih sati na ležaljci uz vino, kozji sir i osećaj bezbrižnosti - počinje razgovor za "Hello!" darovita spisateljica, koja uživa u laganim letnjim ritualima, koji njenoj kćerki, uprkos tinejdžerskim godinama, prijaju jednako koliko i mladalačke avanture.

- Lenka je imala devet godina kada sam je prvi put pustila da na mesec dana ode u jedan letnji kamp u Engleskoj. Od tada ona leto organizuje tako da jedan njegov deo provede u inostranstvu sa vršnjacima, drugi sa mojom porodicom u Podgorici i treći sa mnom u Pržnom. Ovoga leta u Pržnu je i njena drugarica Ana Adrejević, sa kojom posle nastavlja u Italiju. Imam apsolutno poverenje u nju i nemam problem ni kada uveče odu u Budvu, niti što u Italiji planiraju da obiđu nekoliko gradova vozom. Uživam kada zajedno noću sve tri sedimo na plaži ispred “Kaže” uz kozji sir, noćno kupanje i osećaj bezbrižnosti. To su trenuci kada sam kao majka zadovoljna što imam dete koje oseća, ali je i naučeno koje stvari se i kada u životu ne smeju propustiti, a za koje uvek ima vremena.

Dok se na svom parčetu morskog raja regeneriše i priprema za novu televizijsku sezonu, Vesna se neizmerno raduje predstojećem druženju sa čitateljkama na Sajmu knjiga u Budvi i ističe da je možda vreme za literarnu pauzu.

- Nemam ideju za novi roman. Trenutno mi se čini da dugo neću napisati novi roman, jer sam preplašena uspehom "Ničije". Potpuno nenadano, ne znam ni ja kako, nekoliko agenata velikih svetskih izdavačkih kuća poslalo mi je dopise za prevode i otkup autorskih prava upravo za ovaj roman. Ne znam šta će od toga biti, ali osećaj je lep. Kao da se dešava nekom drugom, a ne meni - sa uzbuđenjem kaže poznata novinarka, koja sa obožavaocima rado komunicira na društvenim mrežama.

- Dobijam hiljade poruka iz kojih se vidi ne samo koliko su devojke i žene uživale čitajući roman "Ničija" već i koliko im je lakše u ovom sve težem životu za sve nas. Teško je danas biti devojka ili žena od koje svi nešto očekuju: deca da od tople i nežne majke dobijaju sve, muževi postavljen ručak na vreme, agilnu ljubavnicu sa telom starlete i besplatnog psihologa kada im je teško, poslodavci odgovornu i nasmejanu službenicu… Često su zbog sadržaja romana moje promocije kolektivne ispovedaonice i psihoterapije sa kojih žene izlaze nasmejane. Svoje, a ne samo nečije, ničije ili svačije.

Autentična četrdesetosmogodišnjakinja sjajno manevriše gustim rasporedom obaveza, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu, dosledna odluci da ovaj drugi doživotno stavlja u prvi plan. Iako u svoje romane vešto upliće biografske niti, u intervjuima sa maksimalnom diskretnošću odgovara na intimnija pitanja.

- Ja jesam prezaposlena žena, ali nikada, ni u jednoj fazi života, nisam više pripadala karijeri nego onima koje volim. Ja sam i dalje bolja kuvarica nego pisac, bolja majka nego novinar, bolja ljubavnica nego radnica Radio-televizije Srbije ili vlasnica Izdavačke kuće "Dedić", bolji prijatelj nego kolega. Uvek sam bila svoja i nečija. Poenta je samo da u ovo vreme, kada je važnije da li imaš novog dečka od informacije da li imaš novi roman ili film, kakav ti je kupaći od toga kakve su ti misli, kakva ti je nova ugaona garnutura od toga kakvo ti je dete, ja ne pristajem da pažnju javnosti okupiram svojim najintimnijim životom.

Po povratku u beogradsku stvarnost, od sredine avgusta, Vesna počinje sa radom na novom serijalu emisije "Balkanskom ulicom", koja će povodom petnaest godina emitovanja početi da se snima u novom renoviranom studiju Radio-televizije Srbije, sa novim scenografskim i rediteljskim pečatom. U saradnji sa Skupštinom grada u pripremi je i nagrada "Došljak iz Balkanske, koja će se dodeljivati ličnostima koje su obeležile istoriju duha Beograda i dobiće svoje obeležje za života u rekonstruisanoj Balkanskoj ulici. Novi izazovi, koje je dugo priželjkivala, veoma je raduju.

- Mnogo mi prija i poverenje kuće i osveženje. Ja sam osoba kojoj su adrenalin i izazov neophodni za sve u životu, i koliko volim da pišem u samoći, toliko volim da na televiziji funkcionišem u timu. Trenutno uživam u intenzivnoj i kreativnoj prepisci oko novog koncepta emisije sa rediteljem Pjerom, urednicom Oljom Kovačević i novinarkom Nevenom Mladenović. Veoma sam se obradovala kada sam u Skupštini grada od gradskog menadžera Gorana Vesića dobila podršku da u okviru postavljanja spomenika došljaku i rekonstrukcije Balkanske ulice u Beogradu gosti moje emisije, kao velikani istorije duha Beograda, imaju obeležje za večnost - ponosno priča autorka jedne od najdugovečnijih zabavnih emisija na domaćoj televizijskoj sceni i otkriva šta se, osim profesionalne satisfakcije, krije iza osmeha koji zrači na njenom licu.

- Uprkos svim problemima, ja sam zadovoljna žena. Spokojna i pored milion nemira. Malo meda - malo žuči. Tako je valjda u svačijem životu. Godine mi nisu donele ni mudrost, ni neke privilegije, ni novac, ali jesu neku kombinaciju hrabrosti i samopouzdanje. Čak i kada nemam ništa od onoga što mi je potrebno ili što želim, uspevam da budem spokojna. skreno, ljubav čitateljki i gledalaca, Lenka koja izrasta u boljeg čoveka nego što sam i sanjala, i krug prijatelja i kolega koji me poštuju dovoljni su da mi bude lakše kada imam neke nerešive probleme. S druge strane, ne umem ni najbližima da se žalim sve dok ne dogori, pa nema mnogo ljudi kojima dopuštam da me vide zabrinutu i povređenu. A jesam - priznaje poznata dama i za kraj dodaje da je more i ovog puta odagnalo sve njene brige.

- Ovih dana od jutra do ponoći sedim u kupaćem na plaži, gojim se od sira iz maslinovog ulja i od pršute, pevam uz balade koje se čuju iz "Kaže" i ne mislim ni na obaveze ni na kilograme, niti na ono što me čeka za koji dan. Potpuno sam spokojna.

 

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Hello!/Milorad Milanović
Tagovi: vesna dedić