Saša Plećević: Ne smeta mi da nosim titulu "zlatne papuče" Beograda

Saša Plećević: Ne smeta mi da nosim titulu "zlatne papuče" Beograda

Autor: | 02/09/2016

0

Uspešni zagovornik zdravog načina života Saša Plećević, poznatiji kao Doktor Filgud, tvorac je formule za zdrav život koju godinama primenjuje sa članovima svoje porodice, suprugom Tamarom, kćerkom Tarom i sinom Andrejom. Vesele igre u parku, popodnevna druženja u prirodi i duge šetnje pored reke ispunjavaju zajedničke trenutke članova ove beogradske porodice. Leto su iskoristili za obilazak brojnih destinacija, od primorskih, brdovitih do ravničarskih.

- Ovog leta bili smo na Hrvatskom primorju. Letovali smo na Malom Lošinju i proveli smo se vrlo lepo. Posle toga otišli smo u Garaše, jedno selo pored Aranđelovca na Bukulji, gde je rođen moj otac, potom i na Srebrno jezeru kod Požarevca, gde sam ja rođen. Uživali smo na svakoj lokaciji, svako mesto posebno je na svoj način. Ja mnogo volim Srbiju, izletišta su prelepa i mnogo je mesta za odmor i uživanje, naročito za porodicu. Često idemo u Bački Petrovac, imaju odličan akvapark, koji se deci mnogo sviđa - kaže na početku razgovora poznati doktor, koji se trudi da sunčane dane maksimalno iskoristi za kreiranje porodičnih uspomena.

- U poslednje vreme volimo da se šetamo Promenadom. Dopada nam se taj novi deo Beograda, svima nam se sviđa blizina reke, jer živimo u blizini Ade Huje, pa nam prija taj ambijent. Sadržaj je odličan za porodicu, igrališta su sjajna, deca se zabavljaju, roditelji lepo opuste i to je dobra ideja. Meni je zaista drago da se Beograd gradi i da ga ulepšavaju, ipak je on srce Balkana - govori ponosni otac, koji priželjuje da njihova porodica uskoro dobije novog člana, za šta nestrpljivo čeka pristanak lepše polovine.

U međuvremenu, poznati promoter zdravog načina života kaže da u njihovom domu nema strogog pridržavanja pravila.

- Suština zdravog života je da čovek ne bude rob ničega i da istovremeno ne preteruje u onome što voli. Naravno da i ja jedem slatko, štaviše, svaki dan pojedem neki slatkiš, ali nikada ne preteram. Treba biti umeren u svemu. O tome pričam i sa svojom decom, objašnjavam im da to nije dobro za njih.

Za strogoću u kući zadužena je supruga Tamara, od koje često trpi kritike zbog preterane popustljivosti prema deci.

- U našoj porodici Tamara je komandant parade, dok je svi mi pratimo. Ona je i stroža u vaspitavanju dece. Ja joj, naravno, držim stranu pred njima, i da hoću i da neću, moram, inače nagrabusim. Kada je pitam zašto je toliko stroga prema njima, kaže da bi nam deca bili uličari kada bi ih ja vaspitavao. U našoj kući je, dakle, mama glavna i ja nemam apsolutno nikakav problem sa tim. Priznajem da sam “zlatna papuča” Beograda i ne smeta mi da nosim tu titulu. Kod nas to lepo funkcioniše, razgovor je osnova svega i tu nema greške - kroz osmeh govori specijalista anesteziologije, koji će za nekoliko meseci braniti doktorsku disertaciju.

Iako je leto sinonim za odmor i opuštanje, za Sašu je to idealno vreme za osmišljavanje novih projekata. Inspirisan radom na emisiji "Zdravo dete", na kanalu Mini Ultra", kojoj je posvećen proteklih godinu dana, došao je na ideju kako da motiviše najmlađe da tokom predstojeće zime ne zapostave fizičku aktivnost.

- Sa moja dva prijatelja Goranom i Bobanom u februaru ću otvoriti školu plivanja za decu u zatvorenim bazenima. Prvi prostor biće otvoren na Autokomandi u Beogradu, posle čega slede drugi gradovi u Srbiji. Deca će dobiti novi prostor za rekreaciju, prvi put na ovim prostorima moći će da surfuju u bazenu, dok će njihovi roditelji moći da ih čekaju u lepo uređenom ambijentu. Za mame smo osmislili i programe za rekreaciju - akvabik, aerobik u vodi, kao i akvaspining, vožnju bicikla u vodi, što je uz surfovanje još jedan pionirski program. Nestrpljivi smo da počnemo sa radom - ističe poznati "doktor za dobar osećaj", koji uspešno usklađuje poslovne i porodične obaveze.

U dogovoru sa suprugom trudi se da izdvoji što više vremena za porodicu, istrajan u nameri da ga ispuni što kvalitetnijim sadržajem.

- Meni nikada nije dovoljno vremena sa decom, uvek sam ih željan. Nas četvoro imamo dan u nedelji koji smo nazvali "Dan Plećevića". To je naše vreme koje provodimo u igri, druženju, razgovoru, zabavi. Preko nedelje imamo svoje rituale, Tamara ujutru prva odlazi na posao, a ja pripremam decu. Dok je trajala školska godina Taru sam vodio u školu, a Andreja u vrtić. Kad god mogu, trudim se da ih odvedem na sport ili neku drugu aktivnost, vikendom provodimo više vremena zajedno, dok je nedelja zagarantovana za druženje učetvoro. Svaku noć se uspavam sa njima i to mi je najdraži deo dana - s oduševljenjem priča ponosni otac i otkriva omiljenu porodičnu igru.

- Imamo našu priču inspirisanu Indijancima, u kojoj svako ima svoju ulogu. Andrej je Vuk Koji Skače, Tara je Strašna Vučica, mama je Brza Veverica, a tata Kožna Glava. Tu je i velika družina, konj Šareni, pas Zoro Ratnik, orao Dalekovidi, medved Medeni i petao Crveno Pero, koji svako jutro zakukuriče i probudi ih. Inače, novi lik u priči je Vučica Koja Skače, Andrejova simpatija iz vrtića. Zaista živimo u predivnoj atmosferi, punoj mašte i pozitivnosti - ističe Saša dok priča anegdote sa snimanja svoje emisije.

- Decu nikako ne možeš da prevariš, ona najbolje znaju ko je dobar, a ko nije. Iskreni su i nemaju blama da kažu ono što misle. Meni su u emisiji rekli "Jao, doktore, mnogo si nam drag, ali si mnogo ružan bez kose". To je bilo fantastično. Prisustvovao sam jednom urnebesnom događaju kod prijatelja koji ima dete od četiri godine. Jedna njegova gošća došla je od zubara, u vreme kada je menjala zube. Njegova ćerka pitala je gde su joj zubi, a ona joj je objasnila da će joj zubar uskoro staviti nove da bude lepa. Devojčica je na to pitala: "A kada ćeš ići kod doktora da ti zameni lice?" Žena je u šoku otišla kući, a mi smo se mnogo smejali. Devojčica joj je samo postavilo iskreno pitanje - kroz osmeh priča poznati doktor.

Sjajno raspoložen trener fitnesa za kraj razgovora otkriva svoj recept za srećan život.

- Čoveku je potrebno malo da bude srećan, ali svi mi stalno hoćemo više. Mnogo je lepo kada si srećan pored osobe sa kojom živiš i kada imaš porodicu koja te ispunjava lepim emocijama. Ako ste non-stop opterećeni negativnim stvarima, nikada nećete biti srećni. Ne želim da negativne i loše misli utiču na mene. Pozitivan odnos prema negativnim ljudima i situacijama, to je jedini recept za sreću.

 

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Hello!/Mirko Tabašević
Tagovi: sasa plecevic

Pročitajte još