Olivera Jovićević: Maska na licu je obavezna i kada vam se smeje i kada vas je stid, ili kada se divite nekome

Olivera Jovićević: Maska na licu je obavezna i kada vam se smeje i kada vas je stid, ili kada se divite nekome

Autor: | 23/11/2016

0

Ove i sledeće godine, Olivera Jovićević, autorka i voditeljka emisije "Upitnik" , pokušaće da nam, kroz razne političke i društvene teme, pomogne da saznamo ko smo, kuda smo krenuli, koje su naše granice, jesmo li na istoku ili na zapadu, ko su naši prijatelji, a ko su nam neprijatelji. Ali i od čega ćemo, ističe, da živimo i da li smo kadri da kao nacija opstanemo.

Rekli ste da je "Upitnik" ogledalo vremena. Posle 12 godina, koliko traje, na šta nas sve podseća?

- Vreme u kome živimo podseća na nesanicu - kada se trudite da zamišljate nešto lepo, kako bi jutro što pre svanulo. Kada to stanje traje danima ili godinama, normalno je da ste prilično umorni i da ste na kraju strpljenja, te tako neispavani i iscrpljeni niste više ni sigurni da li imate dobar uvid u sve što vam se dešava.

Ozbiljnih političkih emisija na domaćim televizijama je sve manje. Šta mislite zbog čega?

- Javni servis Srbije je u obavezi da proizvodi informativni program, uključujući i političke emisije. Komercijalne televizije, bilo da su njihovi vlasnici domaći ili stranci, shvatile su da takvi TV formati donose više problema nego para, te otuda valjda njihova nezainteresovanost. Moj je utisak da što je takvih programa manje, posle perioda zasićenja, oni ponovo dobijaju na značaju kod gledalaca.

Olivera Jovićević: Energična novinarka i nežna majka

Budući da ste imali želju da budete glumica i da ste čak polagali prijemni na FDU, da li taj talenat ponekad iskoristite u emisijama?

- Podrazumeva se. Maska na licu je obavezna, šta god se dešavalo - i kada vam se smeje i kada vas je stid, ili kada se divite nekome.

Šta vas najčešće iznervira kod sagovornika i kako reagujete u tim situacijama?

- Godine i iskustvo su učinili da se ne nerviram, niti da išta shvatam lično. Jedino što me u radu na televiziji može izbaciti iz takta je višak ambicije pojedinih ljudi do nivoa vulgarnosti i manjak svesti o tome.

U poslu su vas uvek vodili vera, strast i nada da novinarstvo može da preokrene stvari nabolje. Sećate li se situacija kada ste poželeli da odustanete i da radite nešto drugo?

- Više puta sam poželela da radim nešto drugo. I u ovom trenutku sam na raskrsnici. Ali kao što vidite, još sam tu, nešto mi ne da. Vera, strast ili nešto treće - vreme će pokazati. Nijedna dilema kod zrelog čoveka ne traje večno.

Koji su to osnovni postulati novinarstva zbog kojih se vredi boriti za ovu profesiju?

- Istina je taj najvažniji princip. Jer, kao što reče neko, "najteže je sa istinom u vreme kada sve može biti istina".

U vašem poslu stresne situacije su neminovne, kako ih prevazilazite?

- Stabilnost u privatnom životu, porodica i prijatelji su moj otklon od negativnih situacija koje donosi posao, karijera i sve to za čim jurcamo, pa se posle žalimo na stres. Istina, bila je ovo godina velikih izazova i gubitka za mene i na privatnom planu, ali uz ljubav i pomoć najbližih, nekako guram.

Da li vam je ćerka Dunja i vaš najbolji kritičar, šta vam najčešće savetuje?

- "Zašto ih stalno pitaš ono što oni ne žele da ih pitaš", to je pitanje koje povremeno čujem od Dunje. Garderoba i šminka uglavnom zadovoljavaju, tu je vrlo pažljiv kritičar.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hello/arhiva

Pročitajte još