Sjajan trik: Prepoznajte samo sveže jabuke u prodavnici ili na pijaci

Osim ukusa, jabuke stajanjem gube i na nutritivnoj vrednosti, pa  pre kupovine proverite jesu li sveže.

Teško je biti siguran kupujete li sveže jabuke ili one iz uvoza što su ležale u hladnjači i po godinu dana čekajući svoje mesto na policama samoposluga.

Peteljka je najbolji pokazatelj svežine. Ako je jabuka dugo stajala, što je najčešći slučaj s uvoznim voćem, peteljka će joj biti tamno smeđa, suva i lako će otpasti, a da biste je skinuli sa svežeg voća moraćete da se pomučite.  Osim toga, prepoznaćete je i po zelenkastoj boji.

Treba imati na umu da rupice od crva nisu najbolji pokazatelj da li je jabuka prskana, jer se može uvući između tretiranja, posebno ako se radi o pesticidima koji nisu agresivni, piše punkufer.hr. Zato sve jabuke dobro operite i iskoristite kuhinjske namirnice koje skidaju otrove s voća i povrća.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: