Mekana unutra, hrskava spolja: Recept Miljane Gavrilović za slavsku pogaču je jedini koji će vam biti potreban

Mekana unutra, hrskava spolja: Recept Miljane Gavrilović za slavsku pogaču je jedini koji će vam biti potreban

Autor: | 19/11/2023

0

Recept Miljane Gavrilović za slavsku pogaču oduševiće vas

Miljana Gavrilović odlična je domačica i više puta delila je recepte sa drugim damama. Jedan se posebno izdvojio, a to je recept za slavsku pogaču, koja uvek ispadne hrskava spolja, a mekana unutra.  

Ata Images

 

Sastojci:

- 400 ml vode

- 20 g kvasca

- 2 kašike kokosovog šećera

- 850 g brašna

- malo soli

Za ukrase:

- 150 g brašna

- 50 do 70 ml vode

Shutterstock

 

Priprema

U dubljoj posudi glumica pomeša 400 ml vode, kvasac i kokosov šećer, pa ostavi da odstoji toliko da kvasac počne da narasta. Potom u posudu sipa smesu sa kvascem, pa postepeno dodaje brašno sa dve kašičice soli. Umesi testo da bude glatko i sačeka da odstoji.

Pročitajte: Recept za hrskavu proju po ukusu Novaka Đokovića

Posle toga premesi testo i ostavi ga pokriveno još sat do dva – Miljana za to vreme pravi ukrase. Kad to završi, u manju posudu sipa 150 g brašna i malo soli i doda 50 do 70 ml vode tek toliko da zamesi testo. Ona nikada ne dodaje gustin.

Instagram

 

–  Nauljite ruke ili ih navlažite vodom, podelite testo i deo iskoristite, recimo, za pravljenje pletenice, jedan za slova ili krstiće. Možete da kupite namenske modle za slavski kolač i tako napravite ukrase – objašnjavala je glumica svojevremeno.

Kada je testo nadošlo, premesi ga još jednom, raseče u obliku krsta i ređa ukrase.

Pročitajte: Prste da poližeš - Tajni recept Goce Lazarević za brz pilav oduševiće sve domaćice

 

– Umutite četiri do pet kašika maslinovog ulja, nekoliko kašika vode i kašiku meda i premažite ceo kolač. Pospite susamom po želji i pecite u tepsiji čiji je kalup prečnika 24 cm u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena – objasnila je Miljana, koja posle toga pojača na 200 stepeni i peče još dvadesetak minuta.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ata Images

Slične Vesti

Pročitajte još