Recept Miljane Gavrilović za slavsku pogaču oduševiće vas
Miljana Gavrilović odlična je domačica i više puta delila je recepte sa drugim damama. Jedan se posebno izdvojio, a to je recept za slavsku pogaču, koja uvek ispadne hrskava spolja, a mekana unutra.
Ata Images
Sastojci:
- 400 ml vode
- 20 g kvasca
- 2 kašike kokosovog šećera
- 850 g brašna
- malo soli
Za ukrase:
- 150 g brašna
- 50 do 70 ml vode
Shutterstock
Priprema
U dubljoj posudi glumica pomeša 400 ml vode, kvasac i kokosov šećer, pa ostavi da odstoji toliko da kvasac počne da narasta. Potom u posudu sipa smesu sa kvascem, pa postepeno dodaje brašno sa dve kašičice soli. Umesi testo da bude glatko i sačeka da odstoji.
Pročitajte: Recept za hrskavu proju po ukusu Novaka Đokovića
Posle toga premesi testo i ostavi ga pokriveno još sat do dva – Miljana za to vreme pravi ukrase. Kad to završi, u manju posudu sipa 150 g brašna i malo soli i doda 50 do 70 ml vode tek toliko da zamesi testo. Ona nikada ne dodaje gustin.
Instagram
– Nauljite ruke ili ih navlažite vodom, podelite testo i deo iskoristite, recimo, za pravljenje pletenice, jedan za slova ili krstiće. Možete da kupite namenske modle za slavski kolač i tako napravite ukrase – objašnjavala je glumica svojevremeno.
Kada je testo nadošlo, premesi ga još jednom, raseče u obliku krsta i ređa ukrase.
Pročitajte: Prste da poližeš - Tajni recept Goce Lazarević za brz pilav oduševiće sve domaćice
– Umutite četiri do pet kašika maslinovog ulja, nekoliko kašika vode i kašiku meda i premažite ceo kolač. Pospite susamom po želji i pecite u tepsiji čiji je kalup prečnika 24 cm u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena – objasnila je Miljana, koja posle toga pojača na 200 stepeni i peče još dvadesetak minuta.
Shutterstock
Slične Vesti
Pročitajte još
Pripremite spiskove – Noć knjige od 8. do 10. decembra!
Noć knjige od 8. do 10. decembra
08/12/2023
Saznajte višeIdealna ravnoteža između estetike i funkcionalnosti - HONOR Magic V2
Honor Magic V2 idealna ravnoteža između estetike i funkcionalnosti
08/12/2023
Saznajte više40 godina, dvoje dece i 300 grama čokolade na dan: Ovo je tajna zavidne linije Jelene Kostov
Jelena Kostov otkrila tajnu dobre linije u četrdesetoj
08/12/2023
Saznajte višeJelo čudnog imena oduševiće vaše najmilije: Recept Branke Sovrlić idealan je za prazničnu trpezu
Recept Branke Sovrlić za neobično jelo od mesa
08/12/2023
Saznajte više
Komentari (0)