Emir Kusturica: Na radost žena stiže Met Dilon na “Kustendorf”, ali dovodi i devojku

U takmičarskom programu 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, od 11. do 16. januara u Drvengradu, biće prikazan 21 kratki film studenata iz 16 zemalja. Među gostima festivala biće glumci Met Dilon, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Adrijano Tardiolo, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov i drugi.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

U žiriju će biti ruska glumica Dijana Požarskaja, izdavač i pisac srpskog porekla Slobodan Despot i francuski režiser Tankred Ramon, a nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Nagrada za buduće filmove biće uručena glumcima Slavku Štimcu i Serđiju Lopezu, te će u okviru “Retrospektive velikana” biti prikazani filmovi u kojima su oni igrali: “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića, “Sjećaš li se Doli Bel?” Emira Kusturice i “Vestern” Manuela Porijera.

Deo istog programa biće i film “Dragstor kauboj” Gasa van Santa o kome će govoriti Met Dilon, kao i ostvarenja “Svlačenje” Miloša Formana i “Dvadeseti vek” Bernarda Bertolučija.

Na radost žena stiže Met Dilon. Ali moram da napomenem da dovodi i devojku”, našalio se osnivač festivala Emir Kusturica.

On je kazao da svetske zvezde vole da dođu na Mećavnik i da se uvek dobro provedu.

“Kada ih pozovem prvo pitaju gde. Znate, u ovom svetu sve je u kreditima, duhovnim, prijateljskim, a činjenica da dođu takve zvezde je jedna vrsta kredita i uzajamnog poštovanja. Na kraju su svi srećni i svi nas preporučuju, zato što je Mećavnik izlet iz jednog sveta, kulturološki azil koji sakuplja ljude po slobodnom izboru”,

Na otvaranju festivala biće prikazan film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki.


U “Savremenim tendencijama” naći će se film “Srećan kao Lazaro” Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani, zatim “Bliski neprijatelji” i “Nežna ravnodušnost sveta”, koje će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov.

Glumac Marčelo Fonte predstaviće film “Dogmen” reditelja Matea Garonea, a film Vima Vendersa “Papa Franja: čovek od reči” producent Andrea Gambeta, dok će braća Damijano i Fabio Dinoćenco govoriti o svom ostvarenju “Dečaci plaču”.

Na programu će biti i prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”, film rediteljke Aline Skšeševske “Devojke u igri”, a u večernjim časovima koncerte će održati Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju, sastav “Kaskaval & Kristi Traktor” iz Moldavije, italijanski muzičar Vinici Kaposelo, holandsko-srpski ansambl “Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend”, grupa “Kal” iz Srbije i Bilja Krstić i “Bistrik”.


Kusturica je rekao da slogan ovogodišnjeg festivala “The perfect dozen” ukazuje na visoki kvalitet radionica i susreta koji se dešavaju u Drvengradu i koji su najvažniji, podsetivši da samo u tom ambijentu sto do stola sede najuspešnji filmski stvaraoci i oni koji tome teže.

–Kinematografija sve više postaje tržišni domet koji eliminiše snagu autora, a mi pokušavamo da ostvarimo prostor u kome će mladi autori, zagledani u budućnost, shvatiti da ne mora sve da bude urađeno kako govori mejnstrim, nego da postoji slobodno uverenje i posebna percepcija vremena i prostora – istakao je Kusturica.

On je naglasio da je snimanje filma “dranje kože”.

–U jednom trenutku svog života sam shvatio da je žrtva, koju sam davao filmu, bila preko svake mere izražena. Film zahteva veliki napor, mnogo sumnji i čuda da sam onda krenuo sa muzikom, pa sam odlučio da se vratim filmu kroz festivale – rekao je Kusturica.

On je konstatovao da dobar film ne može da bude prigodna tvorevina, on mora da proizilazi iz dobrog raspoloženja i za to, kaže, imamo potvrdu u svim talasima tokom istorije kinematografije.


-Sada živimo u vremenu kada tih talasa nema. Postoji samo opštost u kojoj poneko izviri iz te vode, ali mislim da treba poverovati da će neko napraviti ponovo neki talas evropskog filma, a mi smo tu da pomognemo u tome – rekao je Kusturica.

On je naglasio i da su “festivali sigurna kuća filmova i da će opstati i “kada Netfliks preuzme sve”.

Hellomagazin.rsAgencije/KurirGuliver/Getty, Instagram

Više o temama: