10 znakova na telu koji otkrivaju da niste zdravi

zdravlje_ThinkstockPhotos-166842007

Donosimo 10 znakova koje ne smete da ignorišete, a koji govore da niste zdravi koliko mislite.

1. Seda kosa pre 40 godine
Sede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi i od genetike. Ali ako imate više od 50 odsto sede kose već u 30. godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

2. Mladeži
Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaju delovanjem sunca i njegovog UV zračnja pa se ubrajaju u prekancerozne promene na koži.

3. Beonjače
Beonjača bi trebala da bude uvek bela. Osim neispavanosti ili prehlade ovaj deo oka može da otkrije i neke opasne promene u vašem orrganizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema sa jetrom i žuči. Crvena može da bude znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

zdravlje_ThinkstockPhotos-508588660

4. Ispucale usne
Neprijatne pukotine na usnama mogu da budu uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na završecima usnama kao i unutrašnje ranice mogu da budu znak pomanjkanja vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat
Ako ste primetili kako vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva
Obrve sa godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može da bude znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promene propraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi
Užareni i crveni dlanovi mogu da budu uzrok dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. ali, isto tako, ovakva promena može da bude znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima
Nokti vam mogu mnogo otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni. Bledi ukazuju na anemiju, krti i lomljivi na štitnu žlezdu, žuti i zadebljali na gljivice, bele linije na moguće oboljenje bubrega i plavičasti na nedostatak kiseonika i bolest disajnih puteva.

zdravlje_ThinkstockPhotos-466274813

9. Hladna stopala
Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi
Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

 

hellomagazin.rszadovoljna.hrguliver/thinkstock

Više o temama: