Veliki gubitak: Preminuo modni kreator Aleksandar Joksimović

Veliki gubitak: Preminuo modni kreator Aleksandar Joksimović

Autor: | 29/03/2021

0

Aleksandar Joksimović preminuo je sinoć u bolnici "Dragiša Mišović" u 88. godini, a modna scena zavijena je u crno. Začetnik i jedini dizajner visoke mode u Jugoslaviji, nažalost, izgubio je  bitku sa opakim korona-virusom. Čovek koga su zvali “modni bog” krojio je modu Jugoslavije, ali je bio svetski poznat jer su njegove modele nosile filmske dive šezdesetih.

Pročitajte: Suzana Perić donela Srbiji novu svetsku nagradu

U svoje vreme, na vrhuncu slave odbio je brojne modne kuće, među kojima i "Dior", kako bi radio za svoju zemlju i najlepšu modu stvarao u njoj. Joksimović je počeo da se bavi modom šezdesetih godina, u trenutku kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji nije postojalo. Prva kolekcija koju je uradio bile su školske uniforme, a zatim počinje da radi u odeljenju za izvoz u “Centrotekstilu”.

Kada je njegova revija dospela u magazin “Njujork Tajms” sve se promenilo. Na otvaranju „Nacionalnog salona“, 1965. godine, on se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na Salonu napisao je da se pojavio jedan mladi čovek ogromnog potencijala. Taj tekst bila je karta za bavljenje visokom modom, prenose “Novosti”.

Aleksandar Joksimović preminuo je ostavivši iza sebe pravo modno blago 

Njegova najpoznatija kolekcija “Simonida” opčinila je sve žene regiona, on je tada bio pravi modni diktator jer su komadi iz ove kolekcije bili najkopiraniji ikada. Voleo je da mu model bude Milena Dravić, za koju je uvek govorio da bi idealna Beograđanka trebalo da ima njene osobine.

Pročitajte: Zašto se luksuzni Chanel i Hermes komadi uprkos pandemiji prodaju više nego ikada?

Poseban značaj u njegovoj bogatoj karijeri imala je saradnja sa Jovankom Broz. On je promovisao modu svoje zemlje kroz smišljanja kreacija za razne događaje kojima je prisustvovala prva dama Jugoslavije. On je rado sarađivao sa njom i imali su divan poslovni odnos. Uvek je o njoj govorio sa puno poštovanja, a posebno je isticao da je ona bila ličnost izuzetne kulture i manira sa kojom je uvek bilo zadovoljstvo sarađivati.


 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti