Veliko priznanje: Ireni Grahovac nagrada za najboljeg dizajnera

Ireni Grahovac nagrada za najboljeg dizajnera u Istanbulu, predstavila novu kolekciju koja je fuzija stilova i materijala

Naša slavna dizajnerka Irena Grahovac učestvovala je na Sajmu „LeShow 2020“, održanom u Istanbulu krajem januara. Domaćini su Irenu Grahovac na konferenciji za medije najavili kao specijalnog gosta, a potom joj je i uručena nagrada kao najboljem dizajneru. Sa Irenom su o perspektivama u oblasti modne industrije tom prilikom razgovarali generalni konzul Srbije u Turskoj, Ivana Pejović i pomoćnik turskog ministra trgovine, Riza Tuna.

–Na ovoj manifestaciji sam dobila status VIP učesnika-dizajnera, a pored toga sam i njihov ambasador. Dobila sam nagradu za sve što sam uradila na polju dizajna u poslednjih 20 godina u Istanbulu i smatram da sam je i zaslužila. Možda ovo neobično zvuči, pa ću pojasniti. S obzirom na to koliko mog dizajna je iskopirano i „procurelo“ na tursko tržište, a posledično i na druga, pa i na naše tržište, i koliko njih se okoristilo mojim dizajnom – jednom je moj poslovni partner rekao da bi Turci trebalo da mi podignu spomenik. Eto nije spomenik, ali jeste nagrada. Naravno, ona mi svakako prija, pogotovu kada sam na ovako značajnoj manifestaciji i u ovakvom okruženju, među stotinama dizajnera i modnih kuća – objašnjava Irena Grahovac, koja je nedavnom intervjuu upravo za magazin “Hello!” istakla da više neće ignorisati one koji žele da kopiraju njen rad.

– Ranije sam to ignorisala, ali više neću. Svako ko pokuša da omalovaži moj rad i kreativnost, prodajući loše kopije od jeftinih materijala, dobiće tužbu. To smo već počeli da radimo i mnogi su povukli robu, rekla je jedna od naših najcenjenijih dizanerki i otkrila šta je neophodno da bi se dve i po decenije opstalo među vodećim dizajnerima.

Irena Grahovac: Ne odstupam od spartanskog vaspitanja

Ireni Grahovac nagrada za najboljeg dizajnera

– Kvalitet. Istovremeno, uvek imam nešto novo da ponudim. Prošlog proleća prikazala sam reviju tekstila, što je malo ko očekivao. Hvatam ritam sa svetskim trendom, pa bunde skoro da više i ne radim. Interesantniji su mi urbani montoni, kao i punjeni “šuškavci”. Idućeg proleća planiram da predstavim kolekciju od kože, koja će biti izrađena na poseban način.

Manifestacija okuplja nekoliko stotina izlagača iz celog sveta ima desetine hiljada posetilaca. Važi za jednu od najznačajnih u oblasti dizajna kože i krzna. Posle više od 20 izdanja u Moskvi, sada se održava i u Istanbulu. Irena je predstavila novu kolekciju koju karakteriše fuzija stilova i materijala.

– Srpkinjama ništa ne zameram, svako neka nosi ono što mu se sviđa. Ovo je 21. vek, u modi je sve dozvoljeno.

 Ireni Grahovac nagrada za najboljeg dizajnera

Vremena se menjaju, stilovi se menjaju, u okviru onoga čime se bavim uvek moram da pravim pomake. Sada prikazujem nešto što se zove mix and match, reč je o kombinaciji tekstila i jagnjećeg krzna i to je nešto što će inače biti trend za sledeću sezonu – priča nam modna dizajnerka.

Ono što je posebno oduševilo publiku, osim luksuznih bundi i atraktivnih montona, su i šuškavci u crnoj i paleti metalik boja, autentičnog dizajna i avangardnih krojeva.

 

Hellomagazin.rsDejan Milićević

Više o temama: