Novak Đoković posetio spomenik čoveka kojem se divi, ali i na kojeg neverovatno liči! (foto)

Novak Đoković, najbolji srpski i svetski teniser, koji je zbog povrede ramena nenadano rano završio učešće na US Openu, iskoristio je boravak u Njujorku da obiđe jednu od većih znamenitosti ovog grada.

Za Srbe sigurno i najveću.

– Obišao sam Naučni centar Nikola Tesla na Long Ajlendu u Americi. Zahvaljujem se dragim ljudima iz organizacije koji su me toplo dočekali i dozvolili mi da se bolje upoznam sa centrom. Bilo je nestvarno hodati zemljom na kojoj je Tesla stvorio neke od najznačajnijih izuma koji su danas integralni deo modernog sveta – napisao je Đoković uz fotografije sa lica mesta, pa zaključio:

– Nikola Tesla je bio multidimenzionalni čovek koji je toliko uradio za ovaj svet da će proći još mnogo godina pre nego što to u potpunosti shvatimo. Hvala ti, veliki Tesla. Živeo još dugo tvoj legat i tvoj večni duh koji nas vodi i čuva!

Spomenik Nikoli Tesli sastoji se zapravo iz dva dela koja čine celinu. Na postolju, na kojem stoji bista našeg naučnika, s prednje strane je ispisano:

“Nikola Tesla, Srbin i Amerikanac”, te godina i mesto rođenja (1856. Smiljane), odnosno godina i mesto smrti (1943. Njujork), kao i formula za izvođenje magnetne indukcije – T=Wb/m2.

Na poleđini postolja spomenika Nikoli Tesli stoji misao koju je naš veliki naučnik izrekao i koja može da posluži kao još jedan detalj u moru sjajnih stvari koje je ostavio svetu, prenosi Kurir Sport.

– Ako budem imao sreće da ostavrim bar neke od svojih ideja, to bi bilo od koristi celokupnoj ljudskoj vrsti. Ako se moje nade obistine, najslađa misao bi bila da je sve to dostignuće jednog Srbina!

A pogledajte ovaj zanimljiv gif koji smo pronašli na netu, a kroz koji možemo da primetimo da Novak i Nikola zaista imaju velikih sličnosti. Ne samo po liku…

hellomagazin.rsGuliver/Getty

Više o temama: