Šta pogrešno radimo u nezi zuba i zašto može biti veoma opasno?

Svi dobro znamo da je zube potrebno prati dva puta dnevno i posećivati stomatologa jednom u šest meseci. Međutim, čak su i ta pravila ponekad zanemarena. Pa, šta još radimo pogrešno?

Prava četkica za zube

Važno je shvatiti da ovo uključuje i upotrebu zubnog konca kao prvog koraka u čišćenju zuba. Uz njegovu pomoć potrebno je očistiti praznine između zuba od čestica hrane, a zatim oprati zube. Ako imate normalne mekane ružičaste desni, onda je prikladna četkica srednje tvrdoće, a ako postoje problemi, meka. Važno je shvatiti da što su veći zubi, veća je i veličina četkice. Pored toga, četkice se moraju temeljito oprati i menjati jednom mesečno.

Pogrešna pasta za zube

Pasta za zube je sestra četkice za zube. Potpuno je pogrešno odabrati bilo koju pastu za zube, ne uzimajući u obzir vaše potrebe. Kakvu pastu treba da odaberete pitajte stomatologa. Takođe, pastu za zube je najbolje menjati svaka četiri meseca, jer se zubi brzo navikavaju.

Pogrešno pranje zuba

Strogo je zabranjeno četkati zube vodoravno – to dovodi do oštećenja zubnog emajla. Pravilno se čisti kružnim pokretima, uvek noću i posle doručka ujutru. Takođe ne zaboravite na čišćenje jezika.

Koristite sredstvo za ispiranje

Sigurno takav proizvod ne kupujete stalno, ali neophodan je. Ovo je odličan način da zaštitite zube i usnu šupljinu od klica i pomognete zubima da ostanu čisti i zdravi.

Sistem za izbeljivanje kod kuće

Aparati za beljenje zuba su popularni u poslednje vreme. Međutim, postoji mnogo više kontraindikacija i nuspojava za takav sistem izbeljivanja. Zbog toga ih uopšte ne treba izbeljivati kod kuće, već je bolje kontaktirati stomatologa o ovom pitanju, navodi ženskimagazi.rs.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: