Intervju koji je uzdrmao britansku monarhiju: Priča princeze Dajane nije imala srećan kraj!

Intervju koji je uzdrmao britansku monarhiju: Priča princeze Dajane nije imala srećan kraj!

Autor: | 05/12/2020

0

Dvadeset pet godina pošto je pred kamerama otkrila da u njenom braku postoji treća osoba, Dajanin brat tvrdi da ju je novinar na intervju privoleo „nepoštenjem“

Tog 20. novembra 1995. godine emisija „Panorama“ ušla je u istoriju oborivši sve rekorde gledanosti na britanskoj televiziji. Ispred kamere se našla jedna od ikona 20. veka, odlučna da napokon otvori dušu i otkrije zbog čega njena ljubavna priča nije imala srećan kraj. Princeza Dajana nije mogla ni da nasluti kakvu će lavinu da pokrene.

Jer, nije to bila samo bolna ispovest prevarene žene koja je ozbiljno uzdrmala temelje britanske monarhije i dovela u pitanje poverenje naroda u članove te institucije...

Naime, najupečatljiviji delovi intervjua citiraju se i četvrt veka kasnije, a ušli su u svaku knjigu, dokumentarnu emisiju i sve ostalo što ima veze sa nesrećnom Lejdi Di. Sa ove vremenske distance jasno je da je Dajana bila svesna svega što se dešavalo oko nje dok je živela u „Bakingemskoj palati“, ali i da je na neki način predosećala kakva je sudbina čeka.

Princeza Dajana, Foto: Profimedia

Spušten, pomalo setan pogled, crni komplet, bela fotelja i tihi, smeran glas kojim je odgovarala na pitanja Martina Bašira, poput onog misli li da će ikad postati kraljica, čvrsto su urezani u kolektivno sećanje.

Ne, ne mislim… Volela bih da budem kraljica ljudskih srca. Ali, ne vidim sebe kao kraljicu ove zemlje. Mnogo ljudi ne bi želelo da to postanem. Kada kažem “mnogo ljudi”, mislim na okruženje u kome sam se udala. Jer, oni su odlučili da sam nebitna.

Bilo je tu još dirljivih reči i šokantnih priznanja, kao, na primer, ono da je njen bivši suprug sve vreme bio u vezi sa Kamilom Parker Bouls.

U tom braku bilo nas je troje, pa je bilo malo gužva.

Tom prilikom priznala je i svoju vanbračnu vezu sa kapetanom Džejmsom Hjuitom, a istakla je i kako ne veruje da je Čarls sposoban da bude kralj.

“Panoramu” je na kanalu „BBC“ u tom trenutku pratilo oko 23 miliona ljudi. Bila je to, nesumnjivo, najsvetlija tačka karijere autora emisije, novinara Martina Bašira. Nije tajna da su se mnogi zapitali kako je uspeo da ubedi princezu da ispriča šta joj je na duši i javno se zameri nekim uticajnim ljudima.

Pročitajte Posebna u svemu: Zašto je princeza Dajana nosila dva sata

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Family (@lovetheroyalfamily)

Isto pitanje godinama je mučilo i njenog brata, erla Čarlsa Spensera, pa je odlučio da pokrene istragu. Kada je shvatio da sumnje mogu imati osnova, početkom meseca pismom se obratio Timu Dejviju, generalnom direktoru televizije, istakavši da je intervju sa Dajanom dobijen zahvaljujući “nepoštenju”.

“Daily Mail” uspeo je da zaviri u sadržaj pisma i od erla dobije nekoliko izjava.

Navodi se da je Bašir koristio falsifikovane izvode iz banke, koji su princezi “dokazali” da su službe bezbednosti platile dvojici pripadnika kraljevskog osoblja da im pruže informacije o njoj. No, ugledni novinar prvo ih je pokazao Spenseru.

Da nisam video te izvode, ne bih upoznao Bašira sa mojom sestrom. Ispostavilo se da su falsifikat.

Takođe, erl tvrdi da je voditelj “Panorame” na sastanku s njim izneo niz laži i kleveta o starijim članovima kraljevske porodice, kako bi stekao njegovo poverenje i približio se Dajani. Rekao joj je da je njena privatna pošta otvarana, da je njen automobil praćen, da joj je prisluškivan telefon... Takoreći, za sve što je u emisiji izgovorila krivi su falsifikovani dokumenti, a ono što je voditelj učinio moglo bi da se nazove klasičnom ucenom.

Dejvi i „BBC“ pokrenuli su istragu protiv Bašira i grafičkog dizajnera Meta Vislera, koji je, navodi se, na zahtev novinara napravio lažne izvode bankovnih računa. Shvativši da je veliki deo krivice na njemu, Visler je rekao da nije imao pojma da će papiri biti korišćeni za intervju, pa je nedavno pokrenuta nova istraga.

Pročitajte Kraljevski kuvar osuo paljbu po Megan: Princeza Dajana bi bila besna na princa Harija!

Princeza Dajana, Foto: David Cole / Alamy / Alamy / Profimedia

No, neće biti skoro privedena kraju. Bašir, koji ima 57 godina i na „BBC-ju“ uređuje segment o religiji, oporavlja se posle operacije srca i komplikacija od kovida 19. Ne može da komentariše ni izjave Čarlsa Spensera.

Dajanin brat dodaje da mu se niko sa jednog od najgledanijih kanala čak nije ni izvinio, dok je „BBC“, s druge strane, imenovao bivšeg sudiju Vrhovnog suda, lorda Džona Dajsona, na čelo istražnog odbora. Ako se dokaže da su Spenserove optužbe tačne, i Bašir i njegova televizija biće u ozbiljnom problemu.

U kratkom saopštenju koje je stiglo iz „Kensingtonske palate“, Dajanine nekadašnje rezidencije u kojoj sada živi njen sin Vilijam sa porodicom. Navodi se da princ pozdravlja početak istrage koja će jedina dati pravi odgovor na pitanje kako je nastao sporni intervju.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Profimedia, Instagram