Najmanje devet važnih razloga zbog kojih treba da jedete krastavac

Može li leto bez krastavaca? Naravno da ne. A kad nam je već dostupan na svakom koraku, treba da maksimalno uživamo u njemu. I to ne samo zbog dobrog ukusa, ova vrsta povrća veoma pozitivno utiče na naše zdravlje. Zapravo, ima devet pozitivnih efekata na naš organizam.

Krastavac je i omiljena namirnica velikog broja ljudi. I njegovi ljubitelji, i oni koji u njemu nisu do sada uživali tako često, treba da saznaju devet razloga zbog kojih ova vrsta povrća mora da bude sastavni deo naših trepeza.

1. Sadrži pravo carstvo vitamina i minerala

Čak i njegovo ime deluje osvežavajuće! Bogat je vitaminima i mineralima, poput vitamina K, C, vitamina B grupe, kalijuma, mangana, bakra. Svi ovi sastojci revitalizuju naše zdravlje.

2. Štiti mozak

Krastavac sadrži flavonoid fizetin, organsko jedinjenje koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. Poboljšava pamćenje i čuva nervne ćelije od posledica starenja.
U njegovu korist govore i istraživanja. Jedno od njih, spovedeno na miševima, pokazalo je da fizetin čuva sposobnost učenja i pamćenja od dejstva Alchajmerove bolesti.

3. Bogat je antioksidansima

Krastavac sadrži velike količine antioksidanata. Pomenuli smo vitamin C, a tu je i beta-karoten. Važan njegov deo su flavonoidi, poput kvercetina, apifenina, luteolina i kempferola. Kvertecin je antioksandt koji sprečava oslobađanja histamina, što ga čini prirodnim lekom protiv alergija. Ovako bogat sastav krastavca čini ga odličnim borcem protiv kancera i srčanih oboljenja.

4. Sprečava upale

Ova vrsta namirnica je veoma efikasna u sprečavanju upala. Studije sprovedene na životinjama su dokazale da krastavci umiruju neželjenje upale i da sprečavaju dejstvo proupalnih enzima.

5. Bori se protiv kancera

U krastavcu ima i polifenola, lignana, koji imaju imaju jako antioksidativno dejstvo i koji smanjuju rizik od raka dojke, materice, jajnika i prostate. Sličnu funkciju imaju i fitonutrijenti, koji takođe štite od kancerogenih oboljenja.

6. Čuva zdravo varenje

Krastavac je bogat vodom i vlaknima, koji su neophodno za zdravo varenje. Podiže pH vrednost u stomaku i tako ublažava lučenje kiseline u želucu. Pojedina njegova vlakna olakšavaju i ubrzavaju pražnjenje creva sprečavajući pojavu zatvora.

7. Sprečava neprijatan zadah

Ova namirnica sprečava neprijatan zadah i uništava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. On je zadužen za svežinu daha jer smanjuje višak toplote u stomaku, što se smatra jednim od uzročnika neprijatnog mirisa usne duplje.

8. Štiti od stresa

Kompleks vitamina B, B1, B5, B7 iz krastavca ublažava nervozu i smanjuje negativne posledice stresa. Sprečava i pojavu anksioznosti.

9. Zasiti nas, a ne goji

Krastavac sadrži hranljive materije i malo kalorija, te je zato odlična hrana. Daje dugotrajan osećaj sitosti i sprečava pojavu viška kilograma.

zena.blic.rsGuliver/Getty Images

Više o temama: