Evo zašto nikada ne treba da se izuvate u avionu

Mnogi ljudi izuvaju obuću u avionu – što nije baš lepo jer niste kod kuće, a još ako krenu da se šire neprijatni mirisi, složićete se ni malo ugodna situacija.

Stjuardese kažu da nikako ne bi trebalo da izuvate cipele u avionu, ali ne samo zato što to nije baš pristojno, već postoji još nekoliko razloga.

Možda vam deluje da je prolaz između sedišta u avionu čist, ali varate se. Isto važi i za toalet – iako vam deluju čisti, obično se samo na brzinu prebrišu sredstvom za dezinfekciju, to se obriše i dopune se zalihe toalet papira. A pošto je toalet u avionu tako mali, bakterije se veoma lako prošire…

I stjuardese otkrivaju da tečnost koju vidite na podu toalete u većini slučajeva nije voda, tako da bi stvarno trebalo da nosite obuću, nikako da idete u čarapama ili bosi. Takođe, savetuju da kvaku, poklopac WC šolje i dugme za povlačenje vode ne dodirujete bez ubrusa ili papirne maramice.

One navode i još jedan razlog zašto ne bi trebalo da se izuvate u avionu.

Kada je putnicima muka u avionu, neretko se desi da povrate na pod. Naravno, osoblje to očisti, ali ne čiste detaljno sve okolo, a bakterije se lako mogu proširiti, navodi Mondo.

Dakle, koliko god da bi vam prijalo da se izujete i tako opustite tokom leta, najbolje je da ipak obuću ostavite na nogama. A ako putujete nekim dužim letom i ne želite toliko dugo da budete u obući, ponesite sa sobom neke lagane papuče koje ćete obuti u avionu.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: