Najlepši novogodišnji keks sa đumbirom i cimetom

novogodišnji keks

Novogodišnji keks sa đumbirom i cimetom, poslastica je bez koje ne možete da zamislite prazničnu trpezu

Nekako je sva pažnja oko novogodišnjih praznika usmerena na bogatu i ukusnu trpezu. Od slanih rolata, pita, sarmi, pečenja, salata, pa sve do ukusnih torti i slasnih kolača.

Iako se svake godine trudimo da ubacimo i po neki novitet i obradujemo svoje najmilije, uvek ima jedan recept koji sa oduševljenjem svake godine ponavljamo.

Upravo je novogodišnji keks ono što će od sada pa na dalje krasiti vašu prazničnu trpezu. Veoma lako se sprema, ne zahteva mnogo vremena, kao i novca, a njegov slatkast ukus očaraće i najmlađe.

novogodišnji keks

Zato, obogatite novogodišnu trpezu i napravite mekane keksiće od đumbira i cimeta.

Evo i šta vam je sve potrebno za ove ukusne male zalogaje.

Đumbir -idealni saveznik za jačanje imuniteta

 

Sastojci:

1 jaje;
750g brašna;
230ml melase (možete staviti med ili ječmeni slad);
220g smeđeg šećera;
200g maslaca;
120ml vode;
1 prašak za pecivo;
1 kašičica mlevenog đumbira;
1/2 kašičice mlevenog cimeta;
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića;
¼ kašičice mlevenog karanfilića;
nekoliko kapi vanila arome

Za ukrašavanje:
2 belanceta;
250g šećera u prahu;
sok od pola limuna;
jestive boje

Ukoliko želite da napravite zanimjlive lizalice od đumbira i meda, recept pogledajte OVDE

novogodišnji keks

Priprema:

Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo. Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki deo posebno uvijte u foliju. Nakon toga ostavite u frižideru da odstoji tri sata (može i duže).

Nakon što je prošlo tri sata, na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike i stavljajte u pleh obložen pek papirom, piše Stvar ukusa.

Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo!

Kada ste napravili željene oblike, na red dolazi pečenje. Keksiće pecite svega desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani.

Pre nego što se bacite na ukrašavanje, keksiće dobro ohladite.

Brzi kolač od jabuka i cimeta

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Biscottini Cookies (@biscottinicookie) дана

Uživajte u dekorisanju

Ono što ovaj novogodišnji keks čini drugačijim i čarobnim jeste to što se možete igrati bojama pri dekorisanju.

Ukus, koji će vas na prvi zalogaj osvojiti, dodatno će biti pojačan izgledom keksića, za koji vam je potrebno samo malo mašte i kreativnosti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Biscottini Cookies (@biscottinicookie) дана

Prvo dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Zatim, razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice ili mašnice.

Ostavite ih da prenoće pre upotrebe, a što duže budu stajali to bolje.

hellomagazin.rsguliver/getty, instagram

Više o temama: