Da li znate zašto se pasoši prave u samo četiri boje?

putovanje

Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a verovatno ste primetili da se oni prave u samo nekoliko određenih boja.

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je napraviti u njihovim različitim nijansama, rekao je Hrant Bogosian, potpredsednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

– Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Caricoma koriste plave pasoše – rekao je ovaj stručnjak. Caricom predstavlja organizaciju 15 karipskih naroda koji su se udružili zbog privredne integracije i saradnje.

Neki smatraju da su bordo boje deo komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol “novog sveta” – Severne i Južne Amerike, Okeanije itd.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života.

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

– Švajcarski pasoši su jarko crvene boje, dok je pasoš Turske promenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju – rekao je Bogosian. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave.

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se prave onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji.

– Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svetu – kaže ovaj stručnjak.

klix.baguliver/thinkstock

Više o temama: