Toksična majka: Ovakve žene uništavaju život i psihu sopstvenoj deci

Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash

Većina ljudi u pojmu majke vidi požrtvovanu ženu koja gaji bezuslovnu ljubav prema svojoj deci i koja će učiniti sve da svoje potomstvo izvede na pravi put, odricajući se usput svega i svačega. Ali, nisu sve majke takve. Da li znate šta je toksična majka?

Moćna veza “majka-ćerka”

Sve dok verujemo u univerzalnu majčinsku ljubav – mit koji naša kultura aktivno podržava – ne možemo da vidimo istinsku moć koju roditelji imaju nad nama, čak i moć prikrivenog nasilja. Volimo da o majkama mislimo kao o ženama koje čuvaju ovaj svet od nestanka, divnim i požrtvovanim ženama, ali da li je to baš uvek slučaj?

Roditelj ne samo da kreira svet oko svog deteta, već i diktira kako će dete posmatrati taj svet. Kao deca, mi “razumemo” šta se u našoj porodici dešava, šta je rečeno i zbog čega, ali ne uvek jer je to tako, već zato što su nam majke servirale objašnjenje koje smatraju da je za nas odgovarajuće.

Photo by Artem Maltsev on Unsplash

Zato nije ni čudo što mnoga deca odrastu verujući da je svako ponašanje i odnos koji vidimo u porodici, čak i toksičan, destruktivan ili nasilan – normalni. Kao deca verujemo da su sve porodice kao naša, a shvatanje da se druge porodice zapravo veoma razlikuju dolazi mnogo, mnogo kasnije.

Sami opravdavamo majke što su vikale, tukle nas – nismo bili dobri, nismo ih slušali. Verujemo da su naša braća i sestre drugačije tretirani jer su oni dobri, vredni ljubavi i divljenja, a mi nismo. “Mi smo teški, lenji, nestašni, glupi” – kako nas je majka nazvala. I sa tim uverenjem odrastamo.

Odrastanje i glavni problem

Većina ženske dece koja se ne osećaju voljeno misle da će im odrastanje doneti slobodu i da će se konačno izbaviti od negativnih kritika. Ali, u odrastanju ih čeka neprijatno iznenađenje – izlazak iz dečje sobe neće vas zaštititi od bola i potrebe za majčinom ljubavlju i podrškom. To je glavni problem – centralni konflikt između ćerkine svesti kakve rane joj je majka napravila i glađu za njenim odobravanjem i ljubavlju. Taj konflikt živi u sada već devojci i ona konstantno pronalazi objašnjenja i opravdanja za toksično ponašanje svoje majke; čini sve kako bi zapravo zatvorila oči pred istinom.

hellomagazin.rsStil.KurirUnsplash

Više o temama: