Preterano vežbanje ne umara samo telo, već i mozak

Naučnici su utvrdili da sportisti koji naporno vežbaju ne osećaju samo fizičke posledice, već i mentalni umor. Njihova sposobnost donošenja odluka je lošija, a preteran trening slabi njihovu sposobnost da racionalno razmišljaju i odupru se iskušenjima.

Skener mozga pokazao je da preterano vežbanje dovodi do manje aktivnosti u delu mozga odgovornim za kontrolu. Razlog tome je premor usled mentalnog napora koji je potreban da bi telo ispunilo zadati cilj vežbanja, kažu naučnici.

– Morate da kontrolišete automatski proces zbog kojeg prestajete da vežbate kada osetite bol u mišićima i zglobovima – objašnjava koautorka studije dr Matijas Pesiglione, dodajući da preteran trening na mozak deluje isto kao i preteran kognitivni napor, prenosi Mondo.

– Kada vežbate, trebalo bi da obratite pažnju na signale poput bolova u mišića i da nakon toga odmarate – saopštio je tim naučnika.

Oni ističu da je fizička aktivnost svakako dobra za zdravlje, ali da preterivanje u tome može da ima loše efekte na mozak.

– Naša otkrića podvlače da je neurološko stanje jako važno i da ne donosimo iste odluke kada je mozak umoran – zaključuje doktor Pesiglione.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: