Romana Panić: Osamljenost kao lični izbor i potreba

Posle višemesečne pauze Romana Panić vraća se na muzičku scenu. Singlom „Duga“, koji joj je poklonio Željko Joksimović, zvezda koja je zaslužna za njene prve estradne korake, započela je promovisanje novog CD-a. Iako je pokušavala da do prezentovanja novih pesama bude u medijskoj ilegali, to joj nije pošlo za rukom. Na stranicama domaće štampe pojavljivala se zbog prekida veze sa dugogodišnjim partnerom Fotosom Pitađisem, vožnje u alkoholisanom stanju, nove romanse sa Predragom Lazarevićem iz Crne Gore, što njoj, priznaje, nije godilo. I pored svega lošeg što joj se dogodilo nije izgubila veru u bolje sutra. Čekala je i dočekala da joj ponovo osmeh ne silazi sa lica, a zadovoljstvo na poslovnom polju doprinelo je da zablista. Sreće u ljubavi nije imala ni sa Predragom, ali je to nije obeshrabrilo da prestane da veruje da će doći dan kada će upoznati onog pravog.
Romana je jedna od najzgodnijih pevačica domaće estradne scene. O svom izgledu veoma vodi računa, ali njime nije opterećena. Garderoba joj je bitna, ali je s godinama shvatila da bi trebalo manje novca da troši na haljine, majice, jakne, cipele i tašne.
U čemu se najprijatnije osećate?
Odlično se osećam i u sportskoj i u strogo elegantnoj garderobi. Važno mi je da odevna kombinacija za koju se opredelim bude izazovna, nikako jeftina ili vulgarna. Volim što jednostavnije, ali skupe stvari. Ranije sam mnogo novca trošila na garderobu. Sada mi je žao da to radim, jer sam shvatila da je to mrtav kapital. Odlučila sam da pametnije raspoređujem novac. Realizacija kupovine stana je u toku.
Koja je najskuplja stvar koju posedujete?
Ne mogu da odolim dobrim cipelama, torbe su odnedavno postale fetiš, obožavam sakoe i jakne, pogotovo kožne. Najskuplje što imam su neke bunde i haljine, vredni komadi koje su nosile neke svetske zvezde.


Spadate li u onu vrstu žena koje imaju pun orman garderobe, a nikada nemaju šta da obuku?
Svakako. Volim različite stilove i dok ih kombinujem uvek mi nešto nedostaje. Kod mene ne zavisi od raspoloženje šta ću da obučem, već koliko vremena ću da potrošim na spremanje. Nekada istog momenta znam šta ću da obučem i da budem sređena za pet minuta, a nekada mi se desi da dugo razmišljam, jer šta god da „stavim na sebe“ ne izgleda mi lepo.
Koje kreatore najviše cenite?
– Kreacije “Dolče i Gabana“ moj su stil. Kada treba da budem formalna, biram „Armanija“, jer su modeli klasični. Volim i domaće kreatore i sa svima koji nešto znače na našoj modnoj sceni sam sarađivala.
Kakve ćete kupaće kostime nositi ovog leta?
Jednodelne, izrezane. Takvi modeli mi dobro stoje i uvek mi je izazov da ih obučem.
Znate li gde ćete provesti odmor?
U Crnoj Gori ću svakako biti, mesec dana ću provesti radno, a o odmoru u ovom trenutku ne razmišljam. Imam mnogo posla, nedavno sam sa pesmom „Duga“ započela kampanju za novi album. Imam velike ambicije, mnogo toga sam sebi zacrtala.
Singl „Duga“ izazvao je pregršt komentara jer je bio namenjen Ceci Ražnatović, ali na kraju ste ga vi dobili od Željka Joksimovića i tako obnovili saradnju.
Objavljivane su neistine da sam se posvađala sa Željkom. Nas dvoje smo prijatelji već dvanaest godina. On je bio moj prvi producent, čovek koji mi je pomogao da, kada sam iz Banjaluke stigla u Beograd, dođem do velike scene, da živim, ostanem i opstanem u ovom gradu. Želela sam da sada imam bar jednu njegovu pesmu i to mi se ispunilo. Kompoziciju „Duga“ mi je poklonio. Tačno je da je bila namenjena Ceci, a napisao ju je pre tri godine. U našem poslu je normalno da neke pesme budu napisane za jednog pevača, a da ih drugi otpeva.
Kako se završio slučaj kada ste zbog vožnje u alkoholisanom stanju proveli noć u policijskoj stanici?
Slučaj još nije završen, suđenje može da traje i do godinu dana. Objavljivano je da se ne odazivam na pozive za ročišta, što nije tačno. Nisam primila nikakav poziv, ali sam kontaktirala sa policijom i rekla da je sramota da nešto što ima veze sa mnom prvo saznaju mediji pa tek onda ja.


Jesu li vas povredile priče da imate veliki problem sa alkoholom?
Jesu. Boli me nepravda i pokušaj da me pojedinci predstave u najgorem svetlu. Očigledno sam magnet za takve priče. Istina je da sam imala više pehova otkako sam javna ličnost, ali sve je to za ljude. Mogu da popijem čašu vina, ali više nema potrebe da insistiram na tome. Najgore je pravdati se.
Da li ste zaista posle te neprijatne situacije unajmili vozača?
Imam ljude koji mi pomažu. Ako negde radim ili sam izašla sa društvom i malo popila, bolje je da imam vozača. Inače, volim da vozim i nikada nisam napravila nijedan prekršaj, pa ni tada kada su mi izmereni ti promili alkohola u krvi.
Jeste li iz svega toga izvukli pouku?
Sve je škola. Shvatila sam da sam pogrešila i više mi se to nikada neće ponoviti.
Otkako ste raskinuli vezu sa Fotosom Pitađisem ne govorite o svojim emocijama. Zbog čega ste odlučili da o tome više ne govorite javno kada ste, dok ste bili u vezi s njim, na tu temu otvoreno pričali?
Moja iskrenost mi je u svakom pogledu nanela štetu, i zdravstveno, i poslovno, čak i materijalno. Na svim životnim poljima me je izlaganje intimnog života javnosti prilično koštalo. Rekla sam da više to neću da radim, ne želim da mi to bude rep koji ću vući za sobom. Sada imam totalno drugačiji stav u vezi s tim u odnosu na pre nekoliko godina.
Tokom veze sa Fotosom preživeli ste mnogo toga, oprostili ste prevaru, to što mu je druga žena rodila dete, mnogo puta ste se svađali i mirili. Jeste li iz te priče izašli jači?
Ta veza je za mene bila veliko iskustvo. Možda nije normalno što sam se sa takvom situacijom srela tek u tridesetim godinama, pretpostavljam da je mnogo devojaka mlađih od mene doživelo isto to. Ne razmišljam o tome da li me je sve što sam preživela ojačalo, jer moj stav je da uvek igram pošteno. Roditelji su me tako naučili. Svako ima svoj odabir, sama sam birala, a i posle toga je sve bilo moj izbor.
Da li ste u kontaktu?
Ne, jer ne prihvatam prijateljstvo posle veze. Održavanje kontakta sa bivšim partnerom opravdavam samo ako su dvoje bili u braku i imaju decu. Bilo je pokušaja da se uspostavi kontakt, poziva, ali ne vidim svrhu svega toga.
Pričalo se da ste se videli pre dva meseca kada je boravio u Beogradu?
Nismo se videli. Za mene je ta priča završena, stavila sam tačku i nastavila dalje.


Posle raskida dugo ste samovali dok niste upoznali Predraga Lazarevića iz Crne Gore. Kako vam je u toj vezi s obzirom da je održavate na daljinu?
Ne bunim se ako se u medijima pojavi priča o nekoj mojoj vezi, ali ja o tome neću da pričam. Kada je objavljena ta vest, rekla sam da sam zadovoljna na svim poljima. U ovom trenutku energija mi je usmerena na posao. Potrebno mi je da jedan period provedem bez emotivne priče.
Raskinuli ste?
Nisam ni u kakvoj vezi i ovako se odlično osećam. Prija mi da budem sama, ali to ne znači da se možda sutra neće pojaviti čovek mog života.
Šta se događalo između vas i producenta Aleksandra Kobca sa kojim su vas dovodili u vezu?
O meni se mnogo toga pisalo. Bila sam šokirana kolika su novinari zainteresovani za mene. Razumem da su pevači zanimljivi kada su aktuelni, kada snime novi album, ali ne i kada nemaju ništa novo. Nikoga ne diram i ne razumem zbog čega bi neko to meni činio. To je bila još jedna od izmišljenih priča koja me je povredila. Sa Aleksandrom sam ostvarila saradnju, on je u dugoj vezi, poznajem mu devojku, družili smo se i zbog svega toga mi je bilo teško kada se priča pojavila.
Priželjkujete li da zasnujete porodicu?
Moram da priznam da sam, u jednom periodu, dok sam bila u dugogodišnjoj emotivnoj priči, bila time opterećena. Nije se desilo i sada o tome ne razmišljam. Sada ne mislim o tome, verovatno zato što sam sama. Obožavam decu i sebe ću smatrati uspešnom ženom samo ako budem imala zadovoljenu i tu stranu.
Koji muškarac je za vas idealan?
Ne postoje pravila, najbitnija je hemija, konekcija koja se desi ili ne. Bitan je i fizički izgled, ali nije presudan. Nemam kriterujume koliko mora da bude visok, da ima crnu kosu i zelene oči.
Šta partneru nikada ne biste oprostili?
– To su veoma škakljiva pitanja. Živi sam dokaz za to. Kada sam sa dvadeset godina davala intervjue, govorila sam da nikada ne bih oprostila prevaru, a posle mi se to desilo. Niko od nas nema pravo da daje sud, to je život i uvek bi se do zadnjeg atoma snage borila za ljubav ako procenim da je toga vredna.

Intervju: Sandra A. Rilak
Foto: Miša Obradović

Više o temama: