Frajle za Hello!: Trnovit put od salaša do mesta na listi najvećih zvezda regiona

Kada su se tog leta pre deset godina slučajno okupile i krenule u pohod na scenu, više iz šale nego što su stvarno imale nameru da je osvoje, nisu ni sanjale da će postati prvorazredna regionalna senzacija. Ušetale su u muzički etar u nekom potpuno drugačijem stilu, živom, prirodnom i originalnom, kao pravi bećari na “štiklicama”, pokazavši zbog čega je frajla novog doba tako retka zverka. U međuvremenu su svirale i pevale u avionu na deset hiljada metara, u izlogu, manastiru, bolnicama, na brodu koji je plovio Senom, čak i u hidroelektrani. Ostalo im je, kažu, još samo da prirede koncert na mesecu. Ako je suditi po dosadašnjim avanturama, to ne bi bilo ništa čudno. Mnogo je impresivnija činjenica da četiri žene uspevaju savršeno da funkcionišu već čitavu deceniju, a nijednom se nisu “počupale”. Statistički podaci govore da su “The Frajle” izdržale duže od “Spice Girls” i “Destiny’s Child” zajedno, i da bi bez problema mogle da se nađu u “Ginisovoj knjizi rekorda”.

Tim koji pobeđuje još je u istom sastavu: Marija Mirković, Nataša Mihajlović, sestre Nevena i Jelena Buča. Za njih ove protekle decenije nije bilo gotovo ni dana odmora, a ako ih pitate da li znaju gde im je kuća, uglas će odgovoriti – u koferu. Na scenama od Vardara do Triglava. Ovih dana promovišu peti album “Obraduj me”, a uskoro ćemo videti i spot za duet sa Željkom Bebekom. Letnju turneju nakratko su prekinule i vratile se u ravnicu kako bismo snimili editorijal za “Hello!”. Neposredno pred čuveni festival u Splitu, gde su napravile presedan kao prvi izvođači iz Srbije koji su posle pauze od trideset godina ponovo učestvovali u takmičarskom delu, skoknule su s nama do salaša u Čeneju i, u pauzi između morskih gaža, zaplivale u senu. Kad se već osvrćemo na prošlost, verovatno će se mnogi iznenaditi kada čuju da članice popularnog novosadskog kvarteta nisu uvek bile “Frajle”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Frajle (@thefrajle) on


Marija: U početku, kada smo se okupile i našle na istoj talasnoj i notnoj dužini, zvale smo se “Dreamgirls”. Bilo je slatko, ali kratko. Naziv smo smislile na brzinu, pred prve nastupe.

Nevena: Svaka od nas je već imala dosta muzičkog iskustva. Te 2009. godine dobile smo poziv za zajedničke svirke u Budvi i Podgorici. Iskreno, otišle smo dole zbog ljubavi, jer smo nameravale da osvojimo jednog momka za Makicu. Misija nije uspela, ali smo, za utehu, nastale nas četiri.

Jelena: Kada smo stigle u Crnu Goru, na mestu gde je trebalo da pevamo dočekao nas je plakat sa natpisom “Đevojke iz snova”. Sa Đ. (smeh)

Nataša: Kad se tad nismo šlogirale…

Marija: Zato smo odlučile da ipak ne budemo “Dreamgirls”. (smeh) U opciji su bile i “Sose”, ali na kraju je dobro ispalo ovako.

Leto uveliko traje. Kako provodite ove tople dane?

Marija: Radno. Desetu godinu zaredom.

Nataša: Radno, kao i sva ostala godišnja doba.

Jelena: Dobro je što su koncerti u ovoj sezoni uglavnom pod vedrim nebom. Letnja turneja traje sve do jesenje, koja se završava istog dana kad počinje zimska, i tako ukrug.

Nevena: Drugim rečima, turneja traje već deset godina. Igranka bez prestanka.

Nastavak intervjua pročitajte na sledećoj strani..

Snezana IlicLuka Šarac/Instagram

Više o temama: