Danica Karić: Nijedan roditelj nije savršen, ne treba ni težiti tome

Danica Karić: Nijedan roditelj nije savršen, ne treba ni težiti tome

Autor: | 19/10/2019

0

Pre nešto više od dve godine, Danica Karić i njen suprug Nikola Stojilković postali su roditelji dečaka Petra, koji je, kažu s neskrivenim ponosom, najbitnija osoba u njihovom životu.

- Ceo naš svet vrti se oko njega. Dolazak deteta zaista je preporod za roditelje, za dom, za celu porodicu. Otkako je Petar deo našeg života srećni smo i ispunjeni. Nikada nam nije dosadno, a on je sve slađi - kroz osmeh priča najmlađa ćerka Bogoljuba Karića.

I zaista, dovoljan je jedan pogled na porodične fotografije da se zaključi da je Petar veselo i radoznalo dete, pa nas je zanimalo šta mu u ovom uzrastu najviše privlači pažnju.

- U pravu ste, naš sin je veseo, opušten i druželjubiv dečak. Ima smisla za muziku i uživa da peva, tu je na mamu. Voli i da pleše, ima osećaj za ritam. Obožava vozove, pravi je mali zaluđenik, interesuje ga sve što ima veze s crtanim filmom “Tomas i prijatelji”. Pošto je krenuo u vrtić, sada ima puno novih aktivnosti. Rado provodi vreme sa ostalom decom. Svaki dan naučimo nešto novo o njegovoj ličnosti. Često se šali i zasmejava nas, prosto je neodoljiv. Ima strpljenja, razuman je, prijatan, uvek kaže “molim te” i “hvala”, odnosno “thank you” ili “spasibo”. S obzirom na to da živimo na više mesta, već je savladao tri jezika.

Poznato je koliko porodica Karić drži do tradicije, pa Dana rado primenjuje proverene metode u vaspitavanju sina. S druge strane, ne ustručava se da istražuje novine na tom polju.

- Uvek se prvo posavetujem sa Nikolom, potom sa majkom i sestrama, ponekad i sa nekom prijateljicom, čitam knjige o roditeljstvu i dečjoj psihologiji. Tradicionalni načini su pouzdani, ali volim da učim. Radim ono što smatram da je najbolje za moje dete. Naravno, sve je to relativno, svako dete je knjiga za sebe. Mi, kao roditelji, možemo samo da činimo onako kako mislimo da je u datom trenutku najbolje. Ako omanemo, treba da se saberemo i izvinimo, i sebi i detetu. A onda da krenemo ispočetka. Nijedan roditelj nije savršen, ne treba ni težiti tome. Za mene je najbitnije da budem opuštena i zadovoljna sobom, tada sam i mnogo bolja majka.

Nikola je, kaže Danica, savršen muž, a odlično se snalazi i kao otac.

- Veoma je posvećen sinu. Voli decu, a i ona obožavaju njega. To je lepo videti. Kada dete brzo i lako zavoli čoveka, to dosta govori o njegovoj ličnosti. Dan je moje i Petrovo vreme, a Nikola nam se pridružuje predveče, kad dođe s posla. Volimo da ga uspavljujemo zajedno, igramo se sa njim, hranimo ga... Sve što rade i drugi roditelji. Uživamo u porodičnom životu i vremenu koje provodimo zajedno. Imamo pomoć, bake i tetke najveća su nam podrška.

Majčinstvo joj je dalo novu energiju i donelo pregršt inspiracije, a uz nove projekte finiširala je i neke započete pre nego što je ostala u drugom stanju. Jedan od njih je i nedavno objavljena knjiga “Kako zavoleti sebe”, na kojoj je radila tokom trudnoće.

- U knjizi opisujem razne tehnike koje mi pomažu da se opustim, predam brige Bogu i živim srećniji zivot. Želela sam da to iskustvo podelim sa drugima.

Osim pisanoj reči, posvećena je i muzici. U taj svet zakoračila je još pre dve decenije kao članica dueta “D'n'D”, koji je osnovala sa sestrom.

- Povodom dvadeset godina od nastanka grupe Danijela i ja pripremile smo “best of” izdanje, a najzad sam odlučila da snimim i nove pesme. Osetila sam potrebu da se vratim muzici, koja je, pored glume i pisanja, moja najveća ljubav. Bilo je interesantno ponovo se naći u studiju. Glas je i dalje tu, ali sam morala da vežbam disanje, jer pevanje zahteva praksu da bi se dostigao maksimum.

Pored pop muzike, zaljubljenik je i u džez. Rezultat je album “Our secret place”.

- Najviše volim da pevam uživo, u malom prostoru i intimnoj atmosferi. Imala sam nekoliko akustičnih koncerata pod nazivom “Veče sa Danom”, bilo je prelepo i rado bih ponovila to iskustvo.

Kao predsednica “Karić fondacije” aktivno je uključena u organizaciju dodele nagrada “Braća Karić”, događaja na koji je ponosna cela porodica.

- Trudim se da budem uključena u sve, koliko mi obaveze dozvoljavaju. Na sreću, Fondaciju čini tim fenomenalnih žena, koje svoj posao rade sjajno. Veliku pomoć i podršku imam i od majke Milanke.

Porodica joj je na prvom mestu, kao i suprug, koga su Karići sjajno prihvatili već prvog dana. Poverenje su mu poklonili i na polju posla.

- Nikola svakog jutra ide u kancelariju, a Petar i ja ponekad odemo do firme da vidimo tatu, deku, stričeve, teče. To su čari porodičnog biznisa. Suprug i ja volimo da se družimo s ljudima, ali nastojimo da izdvojimo vreme samo za nas dvoje, da pogledamo dobar film ili izađemo u šetnju. Nekad Petra ostavimo sa bakama i dekama i odemo na kratko putovanje. U aprilu smo za moj rođendan bili u Rimu i predivno smo se proveli. Verujem da svako od nas mora da bude željan onog drugog kako bi se održavala bliskost i iznova rađala ljubav.

Svesna privilegije odrastanja u jednoj od najimućnijih srpskih porodica, Dana je neizmerno zahvalna ocu na svemu što im je omogućio.

- Svesna sam da bez njega ne bismo imali sav ovaj luksuz, na prvom mestu vreme koje možemo da provodimo sa decom. Ne postoji ništa bitnije. Jedna od najlepših stvari je što smo svi na okupu: tata, mama, sestre i braća, naša tetka. Kad je potrebno, uvek smo tu jedni za druge. Hvala mom ocu i pokojnom stricu Sretenu na privilegiji da naša deca odrastaju zajedno, kao što su i oni - kaže nam Danica na kraju i dodaje:

- Volela bih da i Nikola i ja imamo veliku porodicu. Daće Bog.

Deana Đukić Ana Marković, @La Lanna
Tagovi: danica karić

Pročitajte još

Najnovije vesti