Nenad Gladić za "Hello!" otkriva sve čari kulinarskih avantura

Nenad Gladić za "Hello!" otkriva sve čari kulinarskih avantura

Autor: | 20/06/2020

0

Gastroekspert Lepi Brka otkriva koja jela bi mogla da ga dovedu do bankrota, ko su glavni kritičari njegovih specijaliteta i kako se “spotakao o ćuftu” na prvom pikniku sa suprugom.

Mnogo toga o svojim kulinarskim avanturama otkriva Nenad Gladić u intervjuu za "Hello!".

Nenad Gladić - Kulinarstvo je jedina umetnost koja mora da zadovolji sva čula

Da li su u pravu oni koji kuvanje nazivaju umetnošću?

- Danas se svašta zove umetnošću, pa ne vidim zašto ne bi moglo i kulinarstvo. To je jedina umetnost, doduše nepriznata, koja mora da zadovolji sva čula. Miris možeš da osetiš i pre no što vidiš jelo. Potom posmatraš tanjir, pa na red dođe ukus, a ako ti donesu nešto što “cvrči”, uključuje se i čulo sluha.

Najskuplja namirnica sa kojom ste radili?

- Jednom prilikom sam na poklon dobio iranski šafran, koji je za naše uslove bio basnoslovno skup. Kutijica, u kojoj je bilo deset grama, koštala je nekoliko stotina evra. Fantastično miriše. I danas ga imam jer je toliko skup da se ne usuđujem da ga koristim. Budući da je dobro zapakovan, ne postoji opasnost da će proći rok. Povremeno ga proveravam i sve je u najboljem redu. Čekam te posebne prilike u kojima ću neka jela častiti sa nekoliko desetina evra u šafranu. To je slično kao kada kupiš lep serviz za ručavanje i ne pomišljaš da jedeš iz tih tanjira jer su skupi, i samim tim predviđeni za specijalne prilike, koje nikako da dođu.

Pročitajte: HELLO! 635

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nenad Gladić-Lepi Brka (@oklagijator) on Mar 12, 2020 at 12:43am PDT


Šta čini vašu standardnu “ekipu” začina?

- Ako zanemarimo so, koja je jedna od osnovnih životnih namirnica, to su biber, beli luk, cimet, peršun... Kuvano jelo bez celera me ne zanima, a na mirođiju sam se skoro “navukao”. Tu su i bosiljak, ruzmarin i majčina dušica.

Šta najčešće kuvate kod kuće?

- Obična jela “na kašiku” kao što su grašak ili kupus, često napravim i musaku... Uglavnom, kod kuće ne spemam nikakve senzacije, a ovu takozvanu domaću kuhinju svi volimo.

Deca obično ne vole to “na kašiku”. Da li vam je bilo teško da sina Dimitrija, koji ima osam godina, ubedite da treba da jede ta jela?

- Počeli smo na vreme. (smeh) Sa njegovom ishranom smo, dok je bio sasvim mali, imali dosta problema jer nikako nismo uspevali da shvatimo šta on zapravo neće da jede. U stvari, njemu se nije dopadala “bebeća hrana”, koja je uglavnom “bljutava”. Želeo je ukuse, a kad je nama to postalo jasno, dali smo mu ono što i mi jedemo. Budući da hranu solim vrlo malo, a ne koristim zaprške, ta jela nisu mogla da budu problem.

Rad kog TV kuvara vam se najviše dopada?

- Voleo sam ono što je radio Burdejn, koji nije baš mnogo kuvao, ali je stalno putovao. Svašta je probao i doživeo, a imao je autorski pečat kojim je sve to lepo zaokružio.

Pročitajte: HELLO! 634

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nenad Gladić-Lepi Brka (@oklagijator) on Feb 3, 2020 at 8:55am PST


Svoje recepte delite sa čitaocima i gledaocima. Postoji li neki koji ipak nikad niste otkrili?

- Ne, kako bih mogao da bilo šta sakrijem kada meni u 99,99 odsto slučajeva drugi daju recepte. Kad se neko nađe u onih 0,01 posto, onda rekonstruišem to jelo i napravim nešto malo bolje ili malo gore od originala. (smeh)

Zašto ćufte u vašoj porodici imaju posebnu važnost?

- Spotakao sam se o ćuftu. (smeh) Kad sam sa tadašnjom devojkom, danas suprugom, krenuo na prvi piknik, ona je napravila ćufte, a ostalo je istorija.

Pročitajte: Milica Jelić i Ivan Paunić za Hello! - Naslednik Luka ukrao slavu mami i tati (video)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nenad Gladić-Lepi Brka (@oklagijator) on Aug 27, 2019 at 1:06am PDT

Lepi Brka - Sin mi je najveći kritičar

Da li su supruga i sin vaša “fokus grupa” za testiranje novih jela?

- Ne znam da li više nešto novo može da se izmisli, ali kada dođem do novih recepata, oni su uvek prvi koji će ih probati. Dimitriju je uglavnom sve OK, a domaći kolači ga ne zanimaju, jer je industrija pobedila. Samo nekoliko puta sam dobio pohvale za kolače, sve ostalo bilo je na nivou “lepo je”. Žena je subjektivna, pa me uvek hvali, tako da nisu idealna fokus grupa.

Koji kolači su vama najdraži?

- Pečeni čizkejkovi, kojima često eksperimentišem. Ne volim one od pavlake, sa želatinom. Znam da se ljudima sviđaju kremasti kolači, a i brzo se prave, ali meni to nije ono pravo.

Kruzer je bio značajna etapa na početku vaše karijere. Idete li na turistička krstarenja?

- Bio sam kad smo snimali za “Gastronomad”, tako da ni to nije bio čist turizam. Budući da sam ipak bio gost, kad sam se iskrcao, mogao sam da kažem ono što sam shvatio radeći na brodu, a to je - ako sebi možete da ga priuštite, krstarenje je najbolji način putovanja. Šta je bolje od plovećeg hotela koji te svakog dana odvede na drugo mesto?

Pročitajte: Ekskluzivna ispovest Gordane Šaulić za HELLO! - Odlučila sam da verujem da Šaban nije otišao

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nenad Gladić-Lepi Brka (@oklagijator) on Sep 9, 2019 at 12:05am PDT


Šta uvek donesete sa putovanja?

- Kad uđem u radnju sa sirevima, postoji ozbiljna opasnost od bankrota. Posebno se oduševim kad nađem nekog malog proizvođača. Nedavno sam u manastiru „Sukovo“, blizu Pirota, probao fenomenalne sireve koje prave od mleka dobijenog na njihovoj farmi sa dvadestak krava. Pirotski kačkavalj je već poznat, ali je otkriće “đubek”. To je vrlo mladi kačkavalj, preciznije onaj koji je u fazi pre nego što je počeo da zri. Doneo sam i namaz od topljenog kačkavalja sa pavlakom i kiselom paprikom.

Da li ste se nekada na putovanju otrovali hranom?

- Hranom nikada, ali vodom jesam jer nisam bio na vreme obavešten da nije za piće.

Čega se bojite?

- Imam normalne strahove odraslih ljudi, zbog kojih vodim računa da ne pravim gluposti, ali ni jedan nije takav da bi me ometao u bilo čemu.

Kakvu kafu pijete?

- Ujutru, kod kuće, gorku tursku, a kasnije kapućino. Kad god sam u prilici, u kafu dodam malo cimeta.

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica Promo

Pročitajte još