Sveštenik o vikendu kod kraljice Elizabete: Štopericom su merili koliko traje propoved

kraljica-elizabeta

Najekskluzivnija pozivnica koju možete da dobijete jeste poziv da provedete vikend sa kraljicom Elizabetom na njenom imanju u Balmoralu. A upravo to se desilo svešteniku Džeku Keletu, što se ispostavilo kao potpuno fascinantno iskustvo. Jer ko još ima mogućnosti da zaviri u kraljevsku svakodnevicu van zvaničnih dešavanja?

Bilo je to 1981. godine, nakon što je princ Čarls oženio mladu i stidljivu ledi Dajanu.

Ostareli, sada 86-godišnji sveštenik otkrio je do sada nepoznate detalje o Vindzorima i njihovoj pravoj prirodi: kako se šale, o čemu ćaskaju i zbog čega se svađaju. Sveštenik je otkrio i manje prijatne situacije koje su mu se desile tog vikenda: kako ga je princ Endrju zafrkavao zbog njegove propovedi, kao i neprijatnost koju je imao sa jednim od kraljičinih voljenih ljubimaca, psom rase korgi, kojeg je Kelet slučajno zgazio. Upozorili su ga da očekuje masne viceve i da se ne obraća prvi kraljici koju ionako neće videti do večere koja je trebalo da bude u 20 časova. Međutim, na imanje je stigao sat i po vremena ranije i od početka svog boravka tamo imao nezaboravne doživljaje, prenosi britanski list “Dejli mejl”.

Kada je Džek stigao u Balmoral, niko ga nije dočekao, već je prva osoba na koju je naleteo bila upravo Elizabeta, koja je krenula u šetnju sa svojih šest korgija. Sa maramom na glavi, osmehnula mu se i mahnula, a zatim prošla pored njega. Nakon nekoliko koraka, zastala je, okrenula se i krenula nazad ka svešteniku.

– Izvinite, mislila sam da sam vas prepoznala kao deo osoblja, a onda sam iznenada shvatila da ćete v držati propoved ovog vikenda. Zar vas niko nije dočekao? – upitala ga je Elizabeta, a sledeće što je uradila bilo je trčkaranje tamo-ovamo, uz povike slugi: “Adame! Adame!”

Kada mu je sluga pokazao sobu u kojoj će da boravi, rekao mu je da je večera u 20 sati, ali da će doći po njega sat ranije. U trenutku kada je izlazio iz sobe, sluga ga je upitao:

Možda će vas kraljica zamoliti da izgovorite molitvu. Da li biste bili spremni za to, molim vas?

Kada mu je sveštenik rekao da će mu biti čast, sluga je zastao i dodao:

Nadam se da mi nećete zameriti, ali rečeno mi je da vas pitam da li će molitva da bude duga ili kratka?

Kada mu je Kelet odgovorio da će biti kratka, slugi je očigledno laknulo, dodavši:

O, princu Endrjuu će biti tako drago zbog toga!

Zatim mu je otkrio da kada im je prethodne nedelje u gostima bio drugi sveštenik, on je toliko dugo govorio molitvu da su svi pomislili da su na propovedi.

Kasnije, nakon večere, kraljičin sin Endrju je pozvao sveštenika i pred svima mu rekao: “Čestitam, svešteniče!”

Na čemu? – upitao je Kelet.

Petnaest minuta i 32 sekunde! Dužina vaše propovedi!

Kako vi to znate? – pitao ga je sveštenik.

Uključio sam vam štopericu – odgovorio je Endrju.

lejdi-dajana-princ-carls

Nekoliko godina kasnije, stariji sveštnik sa kojim je Džek razgovarao mu je ispričao da čim je počeo molitvu sa “Milostivi bože, zahvaljujemo ti na ovoj hrani”, kraljičin suprug princ Filip ga je prekinuo rekavši: “Amin”, i to je bilo to.

Narednog jutra, princ Endrju je ustao od stola za kojim je sedeo sa svojim prijateljima i prišao svešteniku.

Želim da vam se izvinim. Sigurno smo vam smetali kada smo se majmunisali po hodnicima i nekako uspeli da lupimo na vaša vrata. Izvinite – rekao je kraljičin sin.

Naime, Endrjuu i njegovom bratu Edvardu društvo su pravili prijatelji tinejdžeri, tako da ni ne treba da čudi što su galamili cele noći.

Još jedno iznenađenje priredila mu je Elizabetina sestra, princeza Margareta. Preterano neposredna, previše se unosila u lice svešteniku, što mu nije nimalo prijalo. A kako je bila veoma sitna, Džek je morao da spusti pogled kako bi je gledao u lice, ali je izrez njene bele haljine bio predubok. Za oko mu je zapao njen osunčan dekolte.

U tom trenutku u sobu su ušli Čarls i Dajana. Sveštenik se seća da mu se Dajana učinila mnogo višom nego što ju je zamišljao. I čini se da je i ona sama bila svesna te svoje građe, i kao da je imala rezervisano držanje.

Ta devojka je imala užasno detinjstvo. Kraljica se nada da će nas prihvatiti kao svoju porodicu – prokomentarisala je Margaret ledi Dajanu.

Nakon večere, kraljica se nakratko povukla, da bi se nakon nekoliko minuta vratila i pred svima rekla:

Šta mislite o ovome? Previše je zauzeta da mi odgovori na poziv. Da li sam u pravu po pitanju toga da je kraljici i šefu Komonvelta zabranjeno da zovu rođenu majku? To je to. Ja se brinem za kraljicu majku jer je boli noga, a kada sam je pozvala, rečeno mi je da je organizovala koktel i da ne želi da je uznemiravaju. Bolesna noga i koktel zabava! – nasmejala je Elizabeta sve prisutne.

Meni je rečeno da su me povezali sa njom, ali onda je ona pritisla pogrešno dugme i prekinula vezu – dodao je princ Čarls.

Sutradan nakon ručka, Džek je odlučio da prošeta po imanju i u jednom trenutku naleteo na kraljicu. Bila je sama i delovala je opušteno na suncu. Započeli su razgovor koji je poprilično potrajao. Sveštenik je spomenuo da se šuška kako su ona i njena sestra Margareta jednom prošetale inkognito po Kraljevom parku, jednom od najpoznatijih londonskih parkova.

O, da, jesmo. Ja i dalje prošetam njime – odgovorila mu je kraljica.

Sigurno vas sada svi prepoznaju? – upitao je sveštenik.

Zapravo, ne. Volim da prošetam kada god imam prilike. Jednog leta, kada smo plovili oko ostrva, krenula sam da se prošetam i u povratku primetila čoveka koji je kroz dvogled posmatrao kraljevsku jahtu. Upitala sam ga: “Da li ste videli nešto?” a on mi je odgovorio: “Bukvalno ništa. Buljim ovde više od sat i po i nijednom nisam ugledao kraljicu”.

“Možda je otišla da prošeta”, odgovorila sam mu pre nego što sam produžila dalje – završila je ovu anegdotu kraljica.

kurir.rsGuliver/Getty Images

Više o temama: