“Ubijte” želju za slatkišima uz pomoć ovih 5 namirnica

kukuruz

Za sve zavisnike od slatkiša, kojima je dobro poznat onaj osećaj kada ste spremni na sve, samo da biste bilo šta slatko strpali u usta, otkrivamo pet namirnica koje vam mogu pomoći da utolite želju za slatkim.

1. Jabuke

Jabuke, ili bilo koje drugo voće, odličan su izbor zbog prirodnih šećera koje sadrže, a uz to su bogate vlaknima koja pružaju osećaj sitosti.

2. Slatki kukuruz

Ova namirnica je bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Razlikuje se od običnog kukuruza po tome što sadrži više vode i šećera, što će samo po sebi uticati na smanjivanje želje za slatkim, a i dati vam osećaj sitosti.

3. Slatki krompir

Slatki krompir takođe može da utoli potrebu za slatkim, a pritom će vašem telu osigurati potrebnu dnevnu dozu vitamina C, D i B6. Bogat je gvožđem, a pomaže i u borbi protiv srčanih oboljenja, karcinoma i niza degenerativnih bolesti.

4. Paradajz

Paradajz je poznat po visokom udelu seratonina, koji vašem mozgu šalje poruku da je želja za slatkim zadovoljena. Bogat je i hromom koji reguliše nivo holesterola, masnoća i šećera u krvi.

5. Cimet

Glavni aktivni sastojak cimeta je metil-hidroksi kalkon koji podseća na prirodan insulin, sprečavajući naglo opadanje nivoa šećera, te time i umanjuje potrebu za slatkim. Osim toga, cimet pozitivno utiče na ravnotežu krvnog pritiska.

Tekst:Life Content
Izvor: Polleo Sport

Više o temama: