Prvi put u teretani: 5 najvećih grešaka

greske_teretana

Fitness centar ili teretana je pravo mesto da napravite nešto za sebe, svoje zdravlje i telo, da postignete vitku liniju i da se rešite stresa. Kako bi što pre uhvatili ritam vežbanja i postigli željene rezultate veom je bitno da ne napravite sledećih pet grešaka, ako ste prvi put odlučili da počnete sa vežbanjem.

Greška broj 1.

Kada se prvi put nađe u teretani, većini polaznika je glupo da instuktoru prizna da nikada pre nije vežbao. Ovo je greška broj jedan, od koje će uglavnom zavisiti ishod vašeg vremena provedenog u teretani. Zato budite iskreni i recite da vam je ovo prvi put, kako bi vam instruktor stručno objasnio kako se koristi koja sprava i koje mišiće zatežete. Takav način je jedini ispravni put da naučite pravilno da izvodite vežbe i stignete do željenih rezultata.

Greška broj 2.

Za vežbanje u teretani ponesite odgovarajući opremu, odnosnu onu koju nalaže kućni red. Pre svega čiste patike i peškir za vežbanje, kao i pamučna odeća, kako bi vam koža disala, a ne u sintetičkim treniricama jer su vam rekli da ćete se “tako brže otopiti”. Za devojke je važno da se ne šminkaju za odlazak u teretanu i nije poželjno imati nakit na sebi.

Greška broj 3

Loša ishrana i vežbanje jedna od od najčešćih grešaka koju prave početnici, uglavnom uvereni da ako vežbaju mogu da konzumiraju hranu koju žele jer se neće gojiti. Bitno je da se uz pravilo vežbanje nauči i pravilna ishrana, koja nema veze sa raznim dijetama. Zaboravite na izgladnjivanje i pitajte istruktora da vam preporuči odgovarajući režim ishrane. Oni bi trebalo da su obučeni. Osnovno je da jedete pravilno, da unosite dovoljno proteina, masti i naravno uglenih hidrata onoliko koliko je potrebno, da jedete kvalitetno meso, povrće i voće.

Greška broj 4

Ne bežite od ogledala u fitness centru. Iako niste zadovoljni figurom i u teretanu idetete kao bi postigli željene rezultate, ogledalo je takođe bitna spava koju ne smete izbegavati. Ogledalo služi samokontroli pravilnog izvođenja vežbe. Promatrajte svoje telo prilikom vježbanja, to je vrlo bitna faza učenja.

Greška broj 5

Jedna od vrlo čestih grešaka za početnike jeste oponašanje vežbača u teretani koji rade vežbe sa ogromnim težinama. Ako vam se koja vežba učini zanimljiva, uvek se kosultujte sa trenerom koji radi u teretani. Možda ta vežba još nije za vas. Čuvajte mišiće i zglobove.

Izvor: kodren.com

Više o temama: